Acteren, zegt Linda, doe ik al mijn hele leven

Monique Snoeijen spreekt met Linda de Mol, die de hoofdrol speelt in de film `Ellis in Glamourland', sinds deze week in de bioscoop.

Ze mag dan een beetje truttig grijs rokje dragen met een grijs-roze wollen trui, en ze kan bij het praten dan wel terloops even je knie aanraken, maar vergis je niet: Linda de Mol is niet gewoon gebleven! Als het haar op wereldreis wat tegenzit omdat het in Australië regent, roept ze in haar camper uit: `Wat doe ik hier in godsnaam, heb thuis een kledingkast die groter is dan dit hok'. En gelukkig dat haar man toen zo schattig is geweest om haar met een helikopter voor drie nachten over te brengen naar een luxe resort, anders had ze veertig moeten worden op een camping.

Hoezo girl-next-door? Ik zie het menig buurmeisje nog niet doen: een romantische komedie verzinnen waarin je zelf de hoofdrol speelt, gewoon omdat je nou altijd al zo vreselijk graag eens een keer een hoofdrol in een romantische komedie wilde spelen.

Deze week is Ellis in Glamourland in première gegaan, een vermakelijke film over een bijstandsmoeder die een cursus How-to-marry-a-millionaire volgt bij ex-Dynasty actrice Joan Collins.

De film was een idee van tv-presentatrice Linda de Mol zelf. Ze is ook aandeelhoudster; ze krijgt niet betaald voor haar acteren, maar deelt wel in de opbrengst. Dat heeft ze van haar vriendin Monique van de Ven geleerd, die nooit meer een dubbeltje heeft gezien voor al die keren dat Turks Fruit opnieuw werd uitgezonden. Ellis wordt misschien ook in Duitsland uitgebracht waar Linda de Mol een megasucces is, dus ze kan nog aardig binnenlopen.

De Mol had de tegenwoordigheid van geest om voor de regie van Ellis Pieter Kramer (bekend van 30 minuten, Hertenkamp en Ja zuster, nee zuster) te vragen. TROS meets VPRO. ,,Jij wilt de koningin van de grachtengordel worden'', had Theo van Gogh ooit tegen haar in een interview gezegd. ,,Maar daar ben ik helemaal niet mee bezig'', zegt De Mol. ,,Ik vind Pieter Kramer gewoon heel goed. En Pieter denkt zelf ook niet in van die hokjes. Hij is een van de meest zuivere mensen die ik ooit heb ontmoet.''

Zij die er verstand van hebben, menen dat Linda de Mol helemaal niet onverdienstelijk acteert. Vooral is zij goed in het overbrengen van dubbele emoties (zeggen: ga weg; maar bedoelen: blijf hier). ,,Vind je het gek?'', zegt Linda, ,,dat doe ik al mijn hele leven''. Ze bedoelt: als presentatrice zeg ik vaak iets heel anders dan ik bedoel, bijvoorbeeld als in: ,,Wat een prachtige trouwjurk!'' De Mol, die naast Monique van de Ven in de politieserie Spangen speelt, heeft nooit acteerlessen gehad. ,,Voor Spangen was ik het wel van plan, maar het kwam er gewoon niet van, ik had toen al een kind. Maar ik speel nu al weer zes jaar in Spangen. Daar werk ik soms met waanzinnige acteurs als Olga Zuiderhoek en André van den Heuvel. Dan let ik goed op: hoe doen zij dat?'' Bovendien, zegt ze, het is net als met golfen. ,,De eerste keer gaat het goed, dan neem je een les en sla je opeens geen bal meer.''

Hoewel Linda de beslissingen in haar leven naar eigen zeggen neemt op haar `female intuition', zijn er anderen die wel degelijk voor haar plannen. In 1993 zei haar broer en invloedrijk tv-producent John de Mol tegen Vrij Nederland: ,,Het zijn stapjes geweest. Kleinschalig begonnen, een spelletje laten leiden, toen een beetje praten. Drie jaar geleden heben we haar voor het eerst op prime time uitgeprobeerd. In de zomer, live, met Dierenbingo. Dat was een groot succes. En een tussenstap naar het grotere showwerk. Heel bewust heb ik dat gedaan. Geen fases overslaan.'' En haar broer leerde haar: praat in de bladen nooit over geld, politiek of collega's. En zo onstond het imago van the-girl-next-door.

Als je alle interviews met Linda de Mol er op naslaat, kun je lezen dat ze al tien jaar lang probeert korte metten te maken met dat imago van het meisje van de buren. Gaat dat ooit nog lukken? ,,Ik vind van wel'', zegt De Mol. ,,In mijn blad ga ik behoorlijk met de billen bloot.'' De Mol heeft als enige vrouw in Nederland een eigen glossy: Linda. ,,In de editorials vertel ik dingen over mezelf die makkelijk aanleiding kunnen geven tot schreeuwerige koppen in de bladen als `Linda de Mol slaat haar kinderen'.'' Haar glossy maakt ze voor ,,moeders die na hun veertigste ook nog een leuk leven willen hebben, die fantaseren over een slippertje en hun kinderen af en toe wel achter het behang kunnen plakken''. Het is volgens haar geen tobberig blad. `Pleeg overspel', staat bijvoorbeeld op de cover van het laatste nummer, `Het geheim van een goed huwelijk'.

Toch kan ze heel goed de vermoorde onschuld spelen. Linda de Mol als het kijkcijferkanon voor de nieuwe zender van haar broer? John de Mol begint een nieuwe televisiezender maar zijn zus weet van niets. ,,Toen ik net terug was van de wereldreis sloeg ik een krant open en zag meteen staan `TROS ziet commerciële plannen in rook opgaan', omdat ik met mijn broer zou meegaan. Maar ik wist nog van niks. Ik heb daar nog helemaal niet over nagedacht. John weet ook nog niet exact wat hij met die zender gaat doen.''

Volgens Linda de Mol moet haar succes wel deels genetisch bepaald zijn – hoe anders is het te verklaren dat haar broer zoveel geld bezit dat hij het naar verluidt in tien levens niet kan opmaken? Maar een deel van haar ambitie dankt Linda de Mol ook aan haar opvoeding: haar vader is John de Mol senior, zanger en uitgever van het Nederlandse lied, haar moeder was altijd thuis. Zij hebben hun kinderen geleerd dat je het leven niet cadeau krijgt. Hoe moet dat nu met haar eigen kinderen? ,,Dat is mijn grootste worsteling'', zegt ze. ,,Als we met een taxi naar Schiphol gaan en mijn zoontje vertelt aan de chauffeur dat we naar het vliegtuig van zijn oom gaan, dan krimp ik ineen. Dit is niet normaal hoor, zeg ik dan maar. Dat zeg ik ze vaak: dit is niet normaal.''