Vesting Amerika verstevigd

Reizigers uit Europa, Australië en Canada die tot nu toe zonder visum naar de Verenigde Staten konden reizen, moeten vanaf morgen vingerafdrukken achterlaten aan de grens en een visum aanvragen als zij geen paspoort hebben dat machinaal kan worden ingelezen.

De maatregel is onderdeel van US VISIT, het programma van de Amerikaanse immigratie- en naturalisatiedienst dat tot doel heeft vrijwel alle buitenlanders aan de grens te registreren. Alleen Canadezen, Mexicanen en functionarissen van andere regeringen en internationale organisaties zijn uitgesloten van de maatregel.

De meeste Europese landen, waaronder Nederland, vielen tot dusver onder het zogeheten Visa Waiver Program. Onder die regeling konden de meeste Europese burgers zonder visum en extra registratie voor negentig dagen de VS binnen. Maar omdat het voor veel landen niet haalbaar bleek te voldoen aan nieuwe eisen voor veiliger paspoorten, besloot Washington de eisen aan te scherpen. Burgerrechtgroeperingen hebben dit veroordeeld als nieuwe inbreuk op de privacy van reizigers.