Verkoop van cd's daalt minder snel

De verkoop van cd's is in de eerste helft van dit jaar minder gedaald dan in dezelfde periode vorig jaar. De stijgende verkoop van dvd's vangt het verlies van de dalende cd-verkoop deels op. In 2003 kromp de afzet in het eerste halfjaar van cd's nog met 11 procent, in de eerste zes maanden van dit jaar bedroeg de daling nog maar 1,3 procent.

Dat blijkt uit cijfers die het IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) gisteren presenteerde. De internationale branchevereniging van platenmaatschappijen becijferde de mondiale cd-verkoop in de eerste zes maanden van dit jaar op 11,2 miljard euro tegen 11,4 miljard euro vorig jaar.

De verkoop van geluidscassettes nam af met 2,7 procent. Daarentegen steeg de verkoop van muziekvideo's in waarde met 20,2 procent. De sterkste groei deed zich voor bij de muziek-dvd's (plus 26,6 procent). De wereldmarkt wordt nog wel altijd geplaagd door het illegaal downloaden en andere vormen van piraterij, aldus het IFPI. De organisatie verwacht dat de verkoop in de tweede helft van het jaar beter zal verlopen. Deze periode is doorgaans goed voor 60 procent van de jaarverkoop.