Turks-Cyprus mag niet naar conferentie

Tussen de Europese Unie en Turkije is een diplomatieke rel ontstaan over een gezamelijke bijeenkomst van de Islamitische Conferentie Organisatie (ICO) en de EU, volgende week in Istanbul.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Bernard Bot, heeft alle lidstaten van de EU opgeroepen om de bijeenkomst te boycotten omdat Turkije Noord-Cyprus heeft uitgenodigd als staat. De EU ziet de Republiek Cyprus als een eenheid en beschouwt de Turks-Cyprioten als een van de gemeenschappen op het eiland.

De lidstaten van de ICO kenden de Turks-Cyprioten de status van staat toe om hen belonen voor het resultaat van het referendum over de hereniging van Cyprus, dat in april plaatshad. Ze waren toen voorstander van één Cyprus, maar de Grieks-Cyprioten stemden in overweldigende meerderheid tegen. Het besluit van de ICO was een grote overwinning voor Turkije, dat tot nog toe het enige land is dat de zogeheten Turkse Republiek Noord-Cyprus erkent.

Toen de Grieks-Cyprioten beseften wat de Turken van plan waren, begonnen zij in Brussel direct een tegencampagne, daarbij gesteund door Griekenland.

Voor Turkije komt de op een ongelukkig moment: woensdag publiceert de Europese Commissie haar advies of de tijd rijp is om onderhandelingen met Turkije te openen. De kwestie-Cyprus speelt bij dat advies geen rol, maar wellicht wel in december, als de Europese politieke leiders een definitief oordeel vellen.

De president van Cyprus, Papadopoulos, liet eerder deze week nog weten de kwestie ,,met een open blik te benaderen''. Maar hij voegde daaraan toe dat hij zou willen ,,dat sommige van de vijandige daden van Turkije tegen Cyprus zouden worden beëindigd''. Hij gaf niet aan wat hij daarmee bedoelde.