Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee Vandaag. Minister Kamp vertelt over zijn - volgens sommigen megalomane - plannen om voor 109 miljoen dertig Amerikaanse Tomahawk-raketten te kopen voor de marine. Daarnaast o.m. een verslag over het eerste debat tussen de Amerikaanse presidentskandidaten George W. Bush en John Kerry. Ned.2, 18.25-19.10u.

Netwerk. Verslag over de verwachte grote toeloop bij de demonstratie morgen tegen het kabinetsbeleid. Verder rekent professor Sweder van Wijnbergen de sommen van het kabinet na en laat de socioloog Pieter Pekelharing zijn licht schijnen over het groeiende maatschappelijk onbehagen. Ned.1, 20.31-21.01u.

Nova. Ineke Bakker van de Sociale Alliantie, minister Arend Jan de Geus (Sociale Zaken) en entrepeneur Roel Pieper over de komende demonstratie en over het debat tussen Bush en Kerry. Ned.3, 22.20-23.10u.

AMUSEMENT

Gala van de Nederlandse film. Registratie van de slotavond van het Nederlands Film Festival met bekendmaking van de winnaars van de Gouden Kalveren, interviews en optredens. Ned.3, 21.03-22.00u.

FILM

Pretty Woman (Garry Marshall, 1990, VS). Schaamteloos romantisch filmsprookje varieert op het oude Pygmalion-thema. Zakenman ontwikkelt gevoel en tippelaarster wordt dame. Wie de film afdoet als een vulgarisering van My Fair Lady heeft geen gevoel voor dagdromen. Richard Gere en Julia Roberts zijn onweerstaanbaar. SBS6, 20.30-22.50u.

Out of Sight (Steven Soderbergh, 1998, VS). In vakkundige Elmore Leonard-verfilming speelt George Clooney een schurk die eigenlijk held is. In een goudgele belichting legt de meesterbankovervaller het in de achterbak van zijn vluchtauto aan met een onderkoelde FBI-agente (Jennifer Lopez). Net5, 21.00-23.15u.

Manneken Pis (Frank Van Passel, 1995, België). Absurd realistische surprisehit biedt een allengs grimmiger beeld van vergooide en verdoemde levens van kwetsbare karakters. Gevoelsarme afwasser Frank Vercruysse en kordate trambestuurster (Antje De Boeck), bijna-buren in een aftandse woonkazerne, proberen amoureus nader tot elkaar te komen. Canvas, 23.20-0.50u.

Promised Land (Jason Xenopolous, 2002, Zuid-Afrika). Bescheiden drama portretteert een blank Zuid-Afrikaanse gezin dat zichzelf heeft weggemarginaliseerd in de nieuwe, post-Apartheidsdemocratie. Ned.3, 23.50-1.24u.

Gods and Monsters (Bill Condon, 1998, VS). Fictieve episode aan het einde van het leven van de Britse, min of meer openlijk homoseksuele Frankensteinregisseur James Whale (1889-1957). Ian McKellan speelt met sublieme ironie de verbitterde oude kunstenaar. In zijn ontmoetingen met een potige jonge tuinman (Brendan Fraser) speelt de film intelligent de tegenstellingen uit: tussen homo- en heteroseksualiteit, maar vooral tussen levenslust en verval. Net5, 0.30-2.25u.

Raising Arizona (Joel Coen, 1987, VS). Hyperbolische komedie met het idioom van een stripverhaal haalt weldadig satirisch uit naar de achillespezen van het conventionele Amerikaanse gezinsleven. Ongewenste kinderloosheid van kruimeldief Nicolas Cage en politie-agente Holly Hunter doet hen besluiten een baby te ontvreemden uit het met een vijfling gezegende gezin van een meubelgigant. BBC1, 0.35-2.10u.

RADIO

Kunststof. De dichteres Vrouwkje Tuinman publiceerde verhalen en gedichten in verschillende tijdschriften. Daarnaast stelde ze met Ingmar Heytze bloemlezingen samen en schreef een boek over de taal van Wim T. Schippers. Tuinman, die met de bundel Vitrine debuteerde, treedt regelmatig op tijdens festivals en op literaire avonden die ze vaak zelf organiseert. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het Gesproken Uitzicht van Truus te Selle, actrice in Amsterdam, vertelt correspondent Anton van Dort over lokale radio in Brazilië. Besproken worden de verhalenbundel Cupidos pijlen van de Amerikaanse schrijfster Edith Templeton, de film Collateral, met een hoofdrol voor Tom Cruise, geregisseerd door Michael Mann en de cd Mind Body & Soul van de Engelse soulzangeres Joss Stone. Verder o.m. een gesprek met de schilder Daan van Golden, 747AM, 21.02-23.00u.

Zeldzaam: Luna Express. In de reis vol poëzie en klanken die het daglicht niet kunnen verdragen o.m. de chansons van de Franse schrijver Louis-Ferdinand Cèline (1894-1961) gezongen door de dichter zelf. 747AM, 23.02-0.00u.