Subsidiemisbruik scholen nog gaande

Scholen maken nog steeds misbruik van overheidssubsidies, zei staatssecretaris Rutte gisteren in de Tweede Kamer. Volgens Rutte bieden enkele instellingen nog steeds opleidingen deels aan in het buitenland, wat volgens de wet niet mag. Ook vragen enkele mbo-scholen nog steeds te veel subsidie aan voor een korte opleiding om onderwijsassistenten op te leiden. De auditdienst van het ministerie van Onderwijs heeft een onderzoek ingesteld.

De Tweede Kamer toonde zich unaniem bezorgd over deze nieuwe feiten. Kamerlid Lambrechts (D66) zag er bewijs in dat het onderwijs weinig geleerd heeft van de hbo-fraude. Volgens Rutte is de cultuur in het onderwijs en op het ministerie echter wel degelijk veranderd. Enkele instellingen hebben de constructies zelf gemeld, met de vraag of ze toegestaan zijn.