Stroomlevering in Cuba beperkt

De Cubaanse regering is vandaag begonnen met een drastische beperking van de stroomvoorziening naar burgers en bedrijven wegens een aanhoudend groot tekort aan elektriciteit. De maatregelen gelden in elk geval voor de hele maand oktober, maar zouden volgens president Fidel Castro ook wel eens vijf maanden kunnen duren.

Als gevolg van de bezuiniging op energie zullen 118 fabrieken in het hele land worden gesloten, kondigde de Cubaanse vice-president Carlos Lage eerder deze week aan tijdens de derde speciale televisie-uitzending deze week over de energiecrisis. Onder de getroffen bedrijven zijn producenten van staal, papier en levensmiddelen. De Cubanen hebben al maandenlang te maken met het uitschakelen van de stroom, soms tot twaalf uur per dag. Volgens de Spaanse krant El País zou de elektriciteitscrisis op verschillende plaatsen al tot relletjes hebben geleid.

De energieproblemen in Cuba begonnen in mei, toen de belangrijke elektriciteitscentrale 'Antonio Guiteras' in de stad Matanzas (120 kilometer ten oosten van hoofdstad Havana) het begaf. Hierdoor verloor Cuba 330 megawatt elektriciteit, oftewel 15 procent van de dagelijkse behoefte. De turbine van de centrale werd naar Mexico gezonden voor reparatie, maar bleek na terugkeer in Cuba nog steeds niet te functioneren.

Het probleem in Matanzas wordt verergerd door het uitvallen van andere centrales wegens onderhoud. Hierdoor zou Cuba in totaal maar over 50 procent beschikken van zijn capaciteit om stroom op te wekken. ,,We hebben hier allemaal schuld aan'', zei president Castro deze week op de televisie. ,,We hebben een zwak systeem.'' Hij beloofde dat de regering zou gaan investeren in meer capaciteit om stroom te genereren.

Voor de Cubanen betekent de huidige energiecrisis een terugkeer naar de soms letterlijk donkere dagen aan het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw, toen de stroom soms wel achttien uur per dag werd afgesneden. Toen was de energiecrisis het gevolg van het wegvallen van de goedkope Russische olie die de Cubaanse samenleving draaiende hield.

Tegenwoordig importeert Cuba olie uit Venezuela. Cuba voorziet zelf in 90 procent van zijn energiebehoefte door olie- en gaswinning. Het bouwen van nieuwe centrales wordt bemoeilijkt door het handelsembargo tegen Cuba, waardoor onderdelen moeilijk te krijgen zijn.