Stralend oranje

In Galerie Chiefs & Spirits hangt Clifford A. Charles in een prachtige zaal met bovenlichten en parket. Dankzij dat natuurlijke licht sprankelt de kleur van zijn werk, en dat is vooral oranje. In bijna al zijn schilderijen, gouaches en grafiek is het de opvallendste kleur. Het meest in een hoog, smal, lijstloos en titelloos doek dat alle tinten tussen rood en geel in brede stroken laat zien.

Clifford A. Charles (1965) was vorig jaar één van de deelnemers aan de Biennale van Venetië. Wat hij als Zuid-Afrikaan met oranje heeft is onbekend, maar hij past het maar wat graag toe. Ook in zijn andere werk, dat verder altijd figuratieve trekjes heeft. Op de expositie in Den Haag zijn tussen de abstracte vlakken monden en zelfs hele portretten te ontdekken, maar altijd houden kleur en vorm de overhand. De verf is dik en klodderig, maar ook dun en tot het uiterste met water vermengd.

In de verte doet zijn werk denken aan dat van Cobra-schilders als Corneille en Appel, maar dan met een extreem frisse levendigheid. Je herkent bij Charles zowel een westerse blik als een Afrikaanse directheid. Zo kan hij in het portret van een man een Afrikaans masker verwerken en dat verdiepen met heerlijk pure vormen en kleuren. In andere werken wordt hij gegrepen door de materie en zie je hem met kwast en vingers wroeten in de verf.

Een van de aardigste stukken is een klein, vierkant schilderij met negen ruw geschetste kaders. Daarbinnen tekeningen van mensen met allemaal een verschillende haardracht: staartje, glad, rastavlechten, stekels. Achteloos neergezet, maar precies en sfeervol in hun uitwerking.

Het hoogtepunt in Den Haag is een gouache. Het vlak is in drie partijen verdeeld. Linksonder zie je een mond, maar afgezien van wat vluchtige maskervormen, zijn het verder vooral banen verf of herinneringen aan iets. Door de zachte oranje toon in combinatie met sterke kleurcontrasten lijkt het veel te willen zeggen. Wat het wil uitdrukken is niet duidelijk bij dit titelloze schilderij, maar het is een genot om er lang naar te kijken.

Al het getoonde werk heeft Charles dit jaar thuis in Johannesburg gemaakt. Tot november woont hij in in Nederland. Hij werkte onder meer mee aan het danstheater Somehow Delightful dat vanavond en morgen te zien is in Theater de Regentes in Den Haag.

Clifford A. Charles in Galerie Chiefs & Spirits. Prinsestraat 49, Den Haag. T/m 14/10, wo-za 12-17 uur. Inl.: 070-3658219