Straatgeweld

Meindert Tjoelker stierf zeven jaar geleden op zijn vrijgezellenavond in Leeuwarden. Hij sprak vier mannen aan omdat ze een fiets vernielden. Ze trapten hem dood. Een jaar eerder overkwam Joes Kloppenburg in de binnenstad van Amsterdam hetzelfde. Hij probeerde op een uitgaansavond twee mannen ervan te weerhouden anderen af te tuigen. ,,Kappen nou'', de woorden waarmee Kloppenburg de aandacht trok, werden beroemd.

Het zijn de bekendste voorbeelden van een regelmatig terugkerend verschijnsel. Straatgeweld, beter bekend als zinloos geweld. Bijna altijd jonge mannen, die andere jonge mannen op staat doodschoppen, onder invloed van drank en/of drugs.

Elk incident leidt tot stille tochten, verontruste politici en burgemeesters en stichtingen tegen geweld. Daarvan zijn er intussen al negentien. Ook de overheid liet zich gelden en startte een campagne om omstanders te informeren hoe ze met straatgeweld moeten omgaan.

Geen enkele campagne had de 17-jarige Daniël van Cotthem kunnen redden. Toen hij in 2000 zijn vriendin wilde afzetten op treinstation Vlaardingen-Oost sloeg een 24-jarige man hem met één klap dood. Omdat hij bijna zijn fles wodka omver liep.