Staken is uit de tijd

Joke Meijer, Capelle aan den IJssel: ,,Een staking schaadt de maatschappij, terwijl het doel juist is om economische en maatschappelijke verbetering af te dwingen. Er moet creatief naar andere vormen van protest gezocht worden.''

Dick van Bekkum, Havelte: ,,In onze op overleg en redelijkheid gebaseerde samenleving is staken een anachronisme. Staken is geen reactie meer van de doelgroep zelf, maar wordt geïnitieerd door de machtsbeluste voormannen van de steeds armetieriger vakcentrales die geen enkele voeling meer hebben met hun zogenaamde achterban.''

Maurice Ackermans, 's Hertogenbosch: ,,Stakingen die belangrijke sectoren van de maatschappij ontwrichten kunnen niet getolereerd worden.''

Samuel van den Berg, Nieuwerbrug: ,,Als je een conflict hebt met de overheid, moet je niet gaan staken. Daarmee val je andere mensen en bedrijven lastig.''

Hansje Glazenburg, Utrecht: ,,Staken was legitiem in een tijd waarin werknemers weinig rechten hadden en geen `partij' waren, omdat ze ongeorganiseerd waren. Al decennia zijn vakbonden erkende partijen in platforms waarin ze samen met werkgevers en overheid overleg voeren, meebeslissen en dus medeverantwoordelijkeid dragen voor het beleid en resultaat.''

Yaël Schrijver, Amstelveen: ,,Het is misplaatst om op deze 19de-eeuwse wijze je gelijk te halen. Als je als vakbond met overleg je zin niet kunt krijgen, dan gebruik je kennelijk je verstand niet goed.''