Snelle hutspot

De hogedrukpan is een uitkomst, ik schreef het al vele malen op deze plaats. Daarmee kan in anderhalf uur heerlijke hutspot met klapstuk worden gemaakt. Dit jaar valt 3 oktober, de dag waarop Leidens ontzet wordt gevierd, op zondag, dus er is weinig reden om kant-en-klare hutspot uit de supermarkt of van de slager op te warmen in de magnetron. Bestel tijdig klapstuk bij de slager want daar wil wel eens gebrek aan zijn rond deze tijd. Koop de benodigde groenten liefst in een natuurvoedingswinkel. Bereiding: Breng 1/2 liter water, de sjalot, bestoken met kruidnagel, en de laurier in een open hogedrukpan aan de kook. Leg het stuk klapstuk in de pan en keer het na 1 minuut om zodat het vlees rondom `dichttrekt'. Sluit de pan, breng hem op druk en houd hem op een vrij laag vuur 60 minuten op druk. Schil en snijd intussen de benodigde groenten zoals aangegeven. Haal na een uur de druk van de pan door hem onder koud stromend water te zetten, neem het klapstuk uit de pan en giet de hete bouillon over in een litermaat. Verwijder de laurier en haal de kruidnagel uit de sjalot. Doe 1 dl van de hete bouillon terug in de hogedrukpan en voeg de groenten (wortelen onderop) en zout naar wens toe. Leg het klapstuk, bestrooid met wat zout, bovenop de groenten en breng de pan weer op druk; houd nog 12 minuten op druk. Haal wederom de druk van de pan, leg het klapstuk op een snijplank en houd het vlees warm onder aluminiumfolie. Giet het kookvocht uit de hogedrukpan in een kom en stamp de groenten goed door elkaar, samen met de roomboter. Doe er zonodig wat van het afgegoten kookvocht bij tot de hutspot de gewenste consistentie heeft; breng op smaak met zout en maal er royaal peper over. (Bewaar de bouillon van het klapstuk voor een ander moment.) Snijd het klapstuk in plakken. Serveer de hutspot op een voorverwarmde platte schaal en leg de plakken klapstuk er dakpansgewijs op. Geef er apart grove mosterd bij.

Morgen: Vijgen in honing-wijnsaus