`Simon' doorbraak voor Cees Geel

Vlak nadat Cees Geel maandagavond gehoord had dat hij genomineerd was voor een Gouden Kalf voor beste acteur op het Nederlands Film Festival, vergeleek regisseur Jean van de Velde hem met Jack Nicholson. Geel zat erbij en grijnsde, een grijns die vanavond, als de Gouden Kalveren worden uitgereikt, weer op zijn gezicht zal staan.

Geel (1965) is wel vaker met Nicholson vergeleken. Maar zelf voelt hij zich verwant met acteurs als Bruce Willis en Nicholas Cage.

Door zijn lengte van 1 meter 90 en zijn heftige tronie wordt Geel vaak gecast als het type ruwe bolster blanke pit. In Simon speelt hij een Jordanees die een coffeeshop en een strandtent uitbaat en als stuntman in Vietnamfilms optreedt. Als hij hoort dat zijn kanker ongeneeslijk is, zegt hij tegen zijn arts: `Is er geen andere dokter met meer gevoel voor tumor?'

Geel speelt meestal bijrollen. Zo was hij te zien als kapper in De oesters van Nam Kee, als voetballer in De zwarte meteoor, en straks als uitsmijter in Deuce Bigalow, European Gigolo. Film is lang niet het enige wat hij doet. Want Geel is ook te zien op het toneel, in tv-series (Meiden van de Wit) en reclames.

Tijdens de opnames van Simon speelde hij 's avonds in de musical 3 musketiers. Geel kijkt op geen enkel genre neer. Zoals hij zelf zegt: `Ik moet ook de huur betalen.'