Shyne: Godfather Buried Alive Gangland (lc00407)

Dat een Amerikaanse rapper achter de tralies zit is nauwelijks nieuws. Dat die rapper daar ook nog een memorabele cd maakt, is verheugend. De man is kwestie heet Shyne Po. Deze Shyne zit tien jaar wegens een schermutseling in een club in 1999 waar ook P. Diddy en J. Lo bij betrokken waren. Vanuit de bak heeft Shyne een deal gesloten met het illustere label Def Jam en zijn tweede plaat gemaakt. Hoe dat kan, in een gevangenis, vertelt het verhaal niet.

Voor introspectie heeft Shyne nu voldoende gelegenheid. Dat leidt tot een wonderlijke combinatie van zwaarmoedigheid en korte momenten van levensvreugd. Sommige nummers zijn luchtig, zoals het wat mindere `Shyne', en `Jimmy Choo', met Ashanti. Uitschieter is `Martyr', met zijn doorleefd sombere tekst (`Life or death/ What do you choose?'), als een bericht uit het hiernamaals.