Ramsj

Andrew Byatt e.a.: De blauwe planeet. Het geheimzinnige leven in de oceanen. Gebonden, Tirion 2002, van €35,98 voor €15,–. Steven Sterk Utrecht

Prachtig boek dat oorspronkelijk hoorde bij een `Natural history'-serie van de BBC. Onderwerp is de flora en vooral fauna van de oceanen, onderverdeeld in tropische, gematigde en bevroren oceanen. En dan is daar het raadselachtige leven in de diepzee, met name in de zogeheten `duistere zone' die begint op een diepte van duizend meter: een wereld zonder enig zonlicht, bevolkt door wonderbaarlijk gevormde hengelaarvissen, draakvissen met hun eigen lantarentjes, en vijftien meter lange inktvissen. Ook bij Steven Sterk: Een ecologische geschiedenis van Noord-Amerika van Tim Flannery, een vlot geschreven studie die opent met de inslag, 65 miljoen jaar geleden, van de asteroïde die een einde maakte aan het tijdperk van de dinosauriërs. Van €27,18 voor €12,50.

Martijn van de Griendt & Teun van der Heijden (samenstelling): Brood (foto's). Paperback, De Verbeelding 2001, van €22,50 voor €8,99. De Slegte.

`Dit boek, ter nagedachtenis aan Herman Brood, is mogelijk gemaakt door de belangeloze medewerking van velen: de samenstellers, de ontwerper en alle betrokken fotografen', aldus het colofon van dit fraaie fotografische overzicht van het leven van de legendarische zanger, vanaf een zwartwitfoto uit de tijd van Cuby and the Blizzards, tot aan een kleurenopname uit 2001 waarop Brood, enigszins onwennig, kennismaakt met zijn wassen evenbeeld in Madame Tussaud. Ook André Hazes is in het boek aanwezig, samen met Brood tijdens een benefietconcert voor Amnesty International in Carré (1983): enorme zonnebril, vetkuif, spijkerpak, sigaret losjes in de mondhoek. Martin Bril zorgde voor de inleidende column.

Alma Brevé, H.J.A. Hofland: Held op stokken. De kunst van het vogelverschrikken. Paperback, SUN 2000, van €27,50 voor €7,50. De Slegte.

`Dit is het groot Vogelverschrikkersboek. Iedereen die nieuwsgierig is naar vogelverschrikkers zal er iets in kunnen vinden, over de verschrikkers zelf, over de vogels, en over de mensen die de verschrikkers maken', zo belooft de flaptekst van dit feestelijke, rijk geïllustreerde boek. Aandacht niet alleen voor de geschiedenis van de vogelverschrikker, maar ook voor diens rol in de beeldende kunst, de film en de (jeugd)literatuur. Daarnaast informatie over `vogelverschrikkers-kunstprojecten' en buitenlandse `vogelverschrikkers-feesten'. Met bijdragen van onder anderen Rudy Kousbroek, Koos van Weringh en August Hans den Boef.

David Dubal: Evenings with Horowitz. A personal portrait. Paperback, Robson Books 2002, van €14,75 voor €7,–. De Boekenmarkt Den Haag (070–3658226)

Portret van Vladimir Horowitz (1903-1989) in diens laatste jaren, mede gebaseerd op de tientallen gesprekken die Dubal in de jaren tachtig voerde met de beroemde pianist en winnaar van drieëntwintig Grammy Awards. Aan bod komen onder meer de vriendschap en tegelijk rivaliteit tussen Horowitz en Arthur Rubinstein, en Horowitz' grote liefde voor Rachmaninov. Aardig en informatief, ondanks een overdaad aan zinnetjes als: `As I talked, Horowitz's small beady eyes, black as coal, opened to their widest.'

Whitney Stoddard: Sculptors of the west portals of Chartres Cathedral. Paperback, Norton 1987, van €24,90 voor €12,50. Roelants Nijmegen (024–3221734)

Bijzondere, zeer specialistische studie over het beeldhouwwerk van de beroemde westportalen van de Notre Dame in Chartres. Met grenzeloze precisie en werklust probeert Stoddard de individuele bijdrage te achterhalen van de vier meesterbeeldhouwers en hun vijf assistenten die aan het portaal werkten – en uiteindelijk slaagt hij daar ook in. Bij Roelants is nog een ander specialistisch boek te vinden: British art 1740-1820. Essays in honor of Robert R. Wark, een liber amicorum uit 1992. Van €60,- voor €8,95.

Howard Sounes: Down the highway. Het leven van Bob Dylan. Paperback, Het Spectrum 2001, van €29,95 voor €7,99. De Slegte

Lijvige, alom geprezen biografie van Bob Dylan, de man die in mei 1941 als Robert Allen Zimmerman werd geboren in Duluth (Minnesota) en later voor mijlpalen in de popmuziek zou zorgen met albums als Highway 61 revisited, Blonde on blonde en Blood on the tracks. Ruim tweehonderdvijftig personen uit het leven van Dylan werden geïnterviewd voor het boek. Ook een biografie van de Stones is bij De Slegte te vinden: Rolling Stones. Veertig jaar seks, drugs en rock-'n-roll van Stephen Davis, precies 486 pagina's met smeuïge verhalen en interessant fotomateriaal. Van €29,95 voor €8,99.

V&P Kok/Rooijens (vormgeving en opmaak): Architect 2001. Creative works of Dutch Architects. Gebonden, ten Hagen & Stam 2001, van €80,31 voor €29,50. De Slegte

Op groot formaat uitgegeven boek waarin maar liefst 116 Nederlandse (en enkele Vlaamse) architectenbureaus een presentatie geven van hun projecten in 2001, met foto's en bouwtekeningen. Alfabetische opzet, vanaf het Rotterdamse bureau A3 Architecten tot aan ZZ+P Architecten B.V. uit Amstelveen. Als geheel een perfecte doorsnede van de recente Nederlandse architectuur.