Pijnstiller van Merck uit handel genomen

Het Amerikaanse farmaciebedrijf Merck gaat wereldwijd een van zijn populairste medicijnen, Vioxx, van de markt halen. Het gebruik van deze pijnbestrijder blijkt de kans op hartaanvallen te vergroten. De pijnstiller wordt in Nederland volgens farmaceut Merck Sharp & Dohme (MSD) door ruim 60.000 mensen gebruikt. Het middel is op recept verkrijgbaar.

Met de pijnstiller behaalde Merck vorig jaar een omzet van 2,5 miljard dollar. Vioxx behoort tot de vijf meest verkochte medicijnen van Merck. Het besluit om het medicijn van de schappen te halen, is genomen na drie jaar onderzoek, verklaarde Merck gisteren.

Daarbij is een vergelijking gemaakt tussen patiënten die Vioxx slikten en patiënten die een placebo kregen. Vioxx en het door concurrent Pfizer ontwikkelde Celebrex zijn populair, omdat ze minder schadelijk zijn voor de maag dan andere pijnbestrijders.

Merck heeft als gevolg van het genomen besluit zijn winstverwachting voor dit boekjaar iets verlaagd. Alleen al in het vierde kwartaal schat Merck het verlies aan omzet op 700 tot 750 miljoen dollar. Deskundigen verwachten bovendien dat patiënten schadevergoeding zullen eisen. Op de beurs in New York ging het aandeel fors onderuit. Merck verloor een kwart van zijn beurswaarde en noteerde een prijs van 32,50 dollar, de laagste in acht jaar tijd.