Peiling: opkomst morgen massaal

Bij de demonstratie tegen het kabinetsbeleid morgen in Amsterdam worden circa 200.000 mensen verwacht.

Dat blijkt uit een vandaag gepresenteerde peiling van onderzoeker Maurice de Hond. ,,Als de weersomstandigheden gunstig zijn zou dit de grootste demonstratie kunnen worden die in de laatste tien jaar in Nederland heeft plaatsgevonden'', aldus De Hond.

In de hoofdstad zijn morgen twee demonstraties tegen de bezuiningingsplannen van het kabinet. Om tien uur 's ochtends begint op het Museumplein de demonstratie van de vakcentrales FNV, CNV en MHP (bond voor middelbaar en hoger personeel) onder het motto `Nederland verdient beter'. De actie van de vakbonden duurt bijna drie uur. Er worden toespraken gehouden door onder andere vakbondsleiders Lodewijk de Waal (FNV), Doekle Terpstra (CNV), Ad Verhoeven (MHP) en Jonh Monks van de Europese vakbeweging. Anderen, zoals PvdA-leider Wouter Bos, zijn niet welkom op het podium van het Museumplein, liet Doekle Terpstra vorige week al weten. Ook zijn er optredens van zangers, zangeressen en rock-, rap- en reggeagroepen.

De demonstratie van platform Keer het Tij (een samenwerking van 475 maatschappelijke organisaties) start om elf uur op de Dam. Tussen twaalf en één uur lopen de demonstranten vanaf de Dam via de Raadhuisstraat, de Rozengracht, de Nassaukade, de Overtoom en de 1e Constantijn Huijgensstraat naar het Museumplein. Daar voegen ze zich bij de actievoerders van de vakcentrales.

Alle leden van de FNV hebben voor het vervoer naar de hoofdstad een gratis treinkaartje van hun bond gekregen. De gemeente Amsterdam verwacht morgen een grote opkomst, maar heeft geen extra maatregelen genomen. De stoet van de Dam naar het Museumplein wordt begeleid door de politie. Het verkeer wordt hiervoor tijdelijk opgehouden.