Pas verschenen

Bart Chabot: Greatest Hits Volume 1 - Verzamelde gedichten 1954-2004. Nijgh & Van Ditmar. €29,95 (geb.)

Ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van Bart Chabot, afgelopen zondag, werden zijn beste gedichten verzameld, aangevuld met een nieuwe bundel (Knekeltranen) en voorzien van een nawoord van Gerrit Komrij. Tegelijkertijd verscheen Elvistranen, een nieuwe bundel met verhalen (Nijgh & Van Ditmar, 128 blz. €13,50).

`Gouden Bijtjes'. De Bezige Bij, €3,– (geb.) per stuk.

Uitgeverij De Bezige Bij bestaat zestig jaar en brengt twintig lichtgebonden cadeauboekjes uit in een eenmalige oplage. Behalve fictie van Remco Campert (Ohi, hoho, bang, bang), W.F. Hermans (Het behouden huis), John Irving (Pension Grillparzer), Allard Schröder (Terugkeer), Graham Swift (Het hart van onze Nicky) en Donna Tartt (Het land van de papaver), ook non-fictie (van Jessica Durlacher, H.J.A. Hofland, Leon de Winter), poëzie (van Jan Cremer) en zelfs een boekje met tekeningen van J.A. Deelder (Beelder).

Guido van Heulendonk: Terug naar Killary Harbour. De Arbeiderspers, 238 blz. €17,95

Na zijn carrière gaat een Vlaamse journalist al fietsend op zoek naar zijn eigen identiteit. Vierde roman van de Belgische schrijver Guido van Heulendonk die in 1996 de Gouden Uil ontving voor zijn roman Paarden zijn ook varkens. `Van Heulendonk heeft een schat aan taal tot zijn beschikking. Met zijn over elkaar heen buitelende beelden en zijn filmische manier van schrijven' (Elsbeth Etty in CS Literair, 22.12.95).

Frank van Pamelen: De generaalpardondemocratie Poëzie politiek 1999-2004. Nijgh & Van Ditmar, 192 blz. €12,90

Een selectie uit de politieke gedichten van dichter, tekstschrijver en cabaretier Frank van Pamelen (1965), wekelijks gepubliceerd in het dagblad Trouw, voorzien van verklarende voetnoten en krantenknipsels.

Edith Templeton: Cupido's pijlen (The Darts of Cupid). Vert. Mea Flothuis, De Arbeiderspers, 240 blz. €19,95

Vertaling van de verhalenbundel uit 2001 waarmee de schrijfster Edith Templeton (1916) de belangstelling voor haar werk deed opleven. Vorig jaar verscheen de vertaling van haar herontdekte schandaalroman Gordon (1966). `Wat het boek ook veertig jaar na verschijning nog verbluffend maakt is het nietsontziende aplomb dat de schrijfster aan de dag legt' (Bas Heijne in Boeken, 27.06.03).