`Pakistan werkt atoominpsectie tegen'

De Pakistaanse autoriteiten hebben onderzoekers van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) de toegang ontzegd tot de atoomgeleerde Abdul Qadeer Khan. Dat verklaarde IAEA-chef Mohammed el-Baradei gisteren in een vraaggesprek met de Britse omroep BBC. ,,We hebben geen toestemming gekregen van Pakistan om met de man te praten'', zei de Egyptenaar El-Baradei. Het is de eerste keer dat het IAEA toegeeft dat Pakistan Khan afschermt. De geleerde is in opspraak geraakt. Eind vorig jaar werd duidelijk dat hij in het geheim een internationale netwerk had opgezet voor de verspreiding van nucleaire technologie. Daarvan zouden onder andere Iran, Libië en Noord-Korea hebben geprofiteerd. Volgens El-Baradei beslaat Khans netwerk meer dan dertig landen en bedrijven. Khan deed in de jaren zeventig ook nucleair onderzoek in Nederland.