Opvangkampen in Afrika voor illegalen

De Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken bespreken vandaag een voorstel voor opvangcentra in Noord-Afrika. De Duitse minister Schily (Binnenlandse Zaken) vindt dat hier vluchtelingen zouden kunnen worden geselecteerd door EU-functionarissen voordat zij toegang krijgen tot Europa.

Duitsland wil de instroom aanpakken van illegale migranten die via met name Italië en Spanje Europa binnenkomen. Volgens Schily stijgt die migratiestroom nog steeds en krijgen ook West-Europese landen als Duitsland en Groot-Brittannië daarmee te maken. Italië steunt het voorstel van Schily.

,,Tachtig procent van de migranten die via die route Europa binnenkomen, reizen door naar elders'', aldus Schily gisteren tijdens een vergadering van de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken in Scheveningen. Dat brengt volgens hem ,,stijging van de criminaliteit, stijging van het aantal illegale banen en stijging van het drugsverkeer'' met zich mee.

Spanje, Zweden en Polen hebben grote reserves over Schily's omstreden plannen en manen tot voorzichtigheid.