Ook eerste divisie voert vanaf 2005 play-offs in

Een week na de eredivisie wijzigt ook de eerste divisie het competitiemodel. De laagste afdeling van het betaald voetbal gaat eveneens over tot het spelen van play-offs, in dit geval bij de strijd om promotie naar de hoogste klasse. Eén en ander komt in plaats van de huidige nacompetitie. Bovendien zal in de reguliere competitie het aantal periodes toenemen van vier tot vijf. Daarnaast gaan acht in plaats van de huidige zes clubs zich aan het einde van het seizoen in de strijd om promotie-degradatie mengen, met de nummers zestien en zeventien van de eredivisie. In een play-offmodel wordt daarna om de twee hoofdprijzen gestreden. Wat niet verandert is dat de kampioen van de eerste divisie rechtstreeks promoveert en de nummer achttien van de eredivisie direct degradeert. De maatregelen gelden met ingang van het seizoen 2005-2006.