Offensief Israël eist 37 Palestijnse levens

Het Israëlische veiligheidskabinet heeft vanochtend vroeg de grootschalige militaire operatie in de Gazastrook `Dagen van Boetedoening' goedgekeurd. Sinds het offensief in Jabalya, met 106.000 inwoners het dichtstbevolkte vluchtelingenkamp in het Midden-Oosten, woensdagavond begon zijn 37 Palestijnen en drie Israëliërs omgekomen.

`Dagen van Boetedoening', de grootste militaire operatie in twee jaar in de Gazastrook, heeft tot doel de Hamascellen die zelfgemaakte Qassem-raketten en mortieren afvuren op de Israëlische steden Sderot en Ashkelon, uit te schakelen en een beschermende bufferzone te creëren. Het tweede doel is de Palestijnen een prijs te laten betalen voor de dood van twee kinderen die bij een Qassem-aanval in Sderot werden gedood. De Israëlische premier Sharon staat bovendien onder grote druk van rechts Israël dat hem verwijt de Palestijnse strijd te hebben aangewakkerd met het plan de 21 joodse nederzettingen in de Gazastrook te ontruimen. Sharon vreest dat na nieuwe Qassem-aanvallen de publieke opinie zich tegen zijn plan zal keren.

Twee Israëlische brigades onder leiding van majoor-generaal Dan Harel voor het eerst in vier jaar diep Jabalya ten noorden van Gaza-stad ingetrokken. Wegens de bevolkingsdichtheid, het grote aantal Hamasmilitanten en de onttoegankelijkheid is deze tactiek niet eerder toegepast.

Met bulldozers baanden de eenheden zich een weg, want de straten en stegen zijn te nauw voor tanks. In totaal werden daarbij 22 huizen vernietigd. De Israëliërs werden onder vuur genomen door gemaskerde Palestijnse schutters van Hamas.

Onder de 33 Palestijnse doden zijn tien kinderen. Majoor-generaal Harel zei dat te betreuren, maar wees erop dat de jongens zich te dicht in de buurt van de Palestijnse Hamasmilitanten bevonden.

Palestijnse ooggetuigen meldden dat de meeste doden vielen toen Israëlische tanks tweemaal op een menigte op de belangrijkste markt van het kamp vuurden. Volgens Harel was dat noodzakelijk omdat Hamasmilitanten landmijnen legden en op de tanks vuurden met anti-tankgranaten. Hamas heeft aangekondigd van Jabalya ,,een graf van Israëlische soldaten'' te maken.

De Palestijnse Autoriteit heeft de internationale gemeenschap gevraagd in te grijpen. Minister van Informatie Erekat noemde de Israëlische invasie ,,een oorlogsmisdaad''. Alle grensposten naar de Gazastrook zijn gesloten, ook voor buitenlandse journalisten.