Oer-Kuifjes

Glerum Auctioneers veilt zondag in Brussel 249 vroege Kuifje-albums.

Tekenaar Georges Remi – beter bekend als Hergé – is in september 1930 al een paar jaar verliefd op Germaine Kieckens, de secretaresse van Hergé's baas bij de Waalse krant Le Vingtième Siècle. Maar Germaine (24) houdt Hergé aan het lijntje, omdat ze niet goed weet wat ze aanmoet met die jonge tekenaar (net 23), die zijn fantasieheld `Tintin' en zijn hondje `Milou' allerlei avonturen laat beleven in de Sovjet-Unie.

Die avonturen – een beetje slordig in zwart-wit getekend – sloegen aan bij de lezertjes van Le Petit Vingtième, de wekelijkse kinderbijlage van de krant van Hergé's baas, abbé Norbert Wallez. Als op 8 mei 1930 een ingehuurde `Kuifje' bij terugkomst uit de Sovjet-Unie duizenden uitzinnige fans naar het Brusselse Noordstation weet te lokken, besluit Wallez om zelf een avontuur aan te gaan. Hij laat de belevenissen van de reporter in een oplage van vijfduizend drukken. Les aventures de Tintin, reporter du Petit `Vingtième' au pays des Soviets, luidt de volledige titel van een van de eerste stripalbums die op het Europese vasteland worden uitgegeven.

Norbert Wallez is een bibliofiel, dus speciaal voor snelle intekenaars wordt een deel van de oplage genummerd en gesigneerd, natuurlijk door Kuifje en Bobbie zelf! Hergé schrijft in vijfhonderd exemplaren met blauwe pen `Tintin'. In bibberig hondenhandschrift krabbelt Germaine er met zwarte pen `Milou' naast. Of Germaine tijdens die signeersessie in september 1930 eindelijk verliefd wordt op Hergé, is niet bekend. Wel weten we dat Georges en Germaine een kleine twee jaar later, op 20 juli 1932, in het huwelijk treden.

Omdat Hergé zich voor Kuifjes eerste avontuur slecht had gedocumenteerd – het verhaal is doorspekt met anticommunistische vooroordelen – wil hij niet dat het album wordt herdrukt. Ook werkt hij dit eerste avontuur nooit om tot een Casterman-kleurenalbum van 62 pagina's. Van een speciale facsimile heruitgave worden in 1981 in enkele maanden honderdduizend exemplaren verkocht. Kuifje is inmiddels wereldberoemd, en zijn eerste avontuur heeft een mythische status.

Een door de prille geliefden genummerd en gesigneerd exemplaar van `Tintin au pays des Soviets' geldt onder Kuifje-liefhebbers dan ook als het ultieme verzamelobject. Welnu, zij kunnen hun slag slaan: komende zondag wordt één ervan, nummer 145, in Brussel geveild. Het exemplaar is in puike conditie, net als de meeste van de in totaal 249 vroege Kuifje-drukken die Glerum Auctioneers die dag onder de hamer brengt. Van wie de collectie afkomstig is, maakt Glerum niet bekend, maar één ding is duidelijk: hier zit een ware (en welgestelde) fanaat achter.

Voor wie wil bieden op `Tintin au pays des Soviets' nog een prijsindicatie: nummer 153, ook een mooi exemplaar, verwisselde vorig jaar nog voor 10.400 euro van eigenaar.

Les premiers Tintins. Veiling: zondag 3 okt om 16.00 uur in de zalen van Servarts Beaux Arts in Brussel. Kijkdagen: morgen van 11-19 uur en zondag van 11-14 uur. Zie ook: www.glerum.nl/tintin