Negentig minuten zonder wandelen

Het eerste presidentiële debat, gisteravond om negen uur (drie uur 's nachts Nederlandse tijd) in Coral Gables bij Miami, was alles behalve spontaan. Over het hoe en wat van de debatten is vooraf dan ook langdurig onderhandeld door teams van juristen onder leiding van oud-minister van Buitenlandse Zaken James Baker (vertrouweling van de familie Bush) en Vernon Jordan (oud-stafchef van president Clinton). Gisteren ging het vooral over de buitenlandse politiek. Beide kandidaten stonden 90 minuten achter een katheder; wandelingetjes waren niet toegestaan. Eén ondervrager – Jim Lehrer van de publieke tv – stelde de vragen. Twee minuten was de maximumlengte van een antwoord.

Partijen kwamen overeen dat geen `terzijde shots' van de niet-sprekende debattant mochten worden gemaakt. Het door de tv geregisteerde zuchten van Al Gore kostte hem in 2000 veel goodwill. Net als de eerste president Bush in 1991 overkwam, toen hij nadrukkelijk op zijn horloge keek terwijl Ross Perot, de `derde' kandidaat, sprak.

Bush en Kerry zien elkaar vrijdag 8 oktober en woensdag 13 oktober terug voor meer debat; het tweede kan over alles gaan, het laatste over economische en binnenlandse onderwerpen.