Negen miljoen auto's zoeken parkeerplaats

Het aantal auto's in Nederland zal binnen 20 jaar stijgen naar 9 miljoen of meer. De auto is nog het enige middel waarmee de burger z'n ingewikkelde manier van werken, zorgen en recreëren kan volhouden. Het aantal verreden kilometers bedraagt 225 miljard kilometer, alle Nederlanders samen reizen jaarlijks meer dan 5,6 miljoen keer de aardbol rond.

Het gebruik van de trein groeit maar weinig. Alleen rondom de grote steden en in de spits is de trein een redelijk alternatief. Daarmee is het niet meer de vraag óf Nederland `Los Angeles aan de Noordzee' wordt, maar wanneer. Gisteren presenteerde minister Peijs (Verkeer en Waterstaat) haar lang verwachte nota Mobiliteit. De politiek heeft zich inmiddels neergelegd bij de onvermijdelijkheid van de auto. Iedereen weet dat de groei van het autoverkeer gereguleerd moet worden. De groei valt niet bij te houden met nieuwe snelwegen, als dat al betaalbaar zou zijn. Ze komen eraan, de tolpoorten, kilometerheffingen en andere financiële prikkels om de burger te reguleren.