Merck zet beurzen op verlies

Farmaciegigant Merck heeft gisteren op de grootste internationale beurzen voor een negatieve stemming gezorgd. Het Amerikaanse Merck haalt zijn pijnbestrijder Vioxx uit de markt, omdat de kaskraker de kans op hartinfarcten vergroot.

Daarmee trok de farmaceut de grootste internationale beurzen omlaag. Zo sloot de Dow-Jonesindex gisteren 0,6 procent lager. Ook de indices in Londen (min 0,2 procent), Frankfurt (min 0,8 procent) en Amsterdam (min 0,4 procent) daalden.

De Amerikaanse vermogensbeheerder Charles Bath sprak tegenover persbureau Bloomberg van een ,,grote klap voor de groei van Merck.'' Bath: ,,Merck is een grote naam in de sector en wordt hiermee een blok aan het been van de Dow Jones-index''.

In dezelfde sector stond ook Boots op verlies. Deze Britse keten van drogisterijen maakte slechtere cijfers dan verwacht bekend. Volgens Boots was een prijzenoorlog met concurrenten zoals Tesco en Wal-Mart hiervan de oorzaak.

De Amsterdamse beurs schrok naast het Merck-nieuws van een bommelding waardoor een toestel van British Airways een voorzorgslanding moest maken op Schiphol. Na onderzoek door de marechaussee op de luchthaven bleek dat het om een valse bommelding ging.

Stijgende olieprijzen en slecht nieuws over de economie in de Verenigde Staten droegen verder bij aan de mineurstemming.

De toonaangevende AEX-index in Amsterdam daalde naar 323 punten. Hier daalde het aandeel Ahold nadat bekend werd dat het openbaar ministerie met het supermarktconcern een schikking heeft getroffen over de boekhoudaffaire waar Ahold nog meerdere juridische procedures over voert. Ahold betaalt 8 miljoen euro. Woensdag werd nabeurs al bekend dat ex-topman Van der Hoeven en drie andere oud-Ahold-bestuurders voor de rechter moeten verschijnen in deze kwestie.

Bank JP Morgan gaf de hele Europese telecomsector een betere waardering. De bank schrijft in een verklaring: ,,We denken dat aandeelhouders meer geld uitgekeerd zullen krijgen.'' Het aandeel KPN had hier echter weinig aan, het Nederlandse telecomfonds bleef op verlies. In Parijs (France Telecom) en Frankfurt (Deutsche Telekom) was dat beeld niet anders. De opmerking van de zakenbank had wel positieve gevolgen voor het Britse Vodafone. Ook op de Londense beurs steeg Vodafone's rivaal mmO2. Dit concern had laten weten de toekomst zonniger in te zien.

In Frankrijk was Galeries Lafayette de grote winnaar. Dit bedrijf, Frankrijk grootste warenhuisketen, presenteerde goede resultaten. Nieuwe vestigingen van Lafayette's inrichting-outlet-stores, waar tegen dumpprijzen merkartikelen worden verkocht. Ook bezochten de afgelopen maanden meer toeristen de winkels dan vorig jaar.

Daarnaast bleek dat het vertrouwen van fabrikanten in de economie onverwacht toegenomen was in de maand september, waarmee een nieuw record werd gevestigd voor de afgelopen drie jaar. Frankrijk is na Duitsland de grootste economie in de eurozone.