Merck haalt pijnstiller uit de handel

Het Amerikaanse farmacieconcern Merck heeft zijn pijnstiller Vioxx gisteren van de markt gehaald. Het gebruik van het medicijn vergroot de kans op een hartaanval of een beroerte.

In Nederland slikken tussen de 60.000 en 70.000 mensen het medicijn, aldus een woordvoerder van het bedrijf. Vioxx wordt met name geslikt door patiënten met reuma of artrose (gewrichtsslijtage). Hun wordt aangeraden contact op te nemen met hun arts om een alternatieve behandeling te bespreken, aldus een woordvoerder van de Reumapatiëntenbond.

Merck verloor gisteren een kwart van zijn beurswaarde en noteerde 32,50 dollar, de laagste koers in acht jaar tijd. Als gevolg van die koersval sloot ook de Dow-Jonesindex, de belangrijkste graadmeter van Wall Street, lager. Met Vioxx behaalde Merck vorig jaar een omzet van 2,5 miljard dollar, 11 procent van de totale omzet. Doordat Merck zijn pijnstiller nu terugtrekt, rekent het voor de rest van het jaar op een omzetverlies van tussen de 700 en 750 miljoen dollar.

Analisten verwachten nog meer schade voor het bedrijf, want ze houden rekening met rechtszaken van patiënten. Maar Merck zelf zegt geen rechtszaken te verwachten. ,,Omdat we het onderzoek correct hebben uitgevoerd, als een militaire operatie. Er zijn ook nog geen doden gevallen door het medicijn'', aldus de woordvoerder van Merck.

Concurrent Pfizer, 's werelds grootste farmacieconcern, zag zijn koers juist stijgen. Het bedrijf heeft een alternatief voor Vioxx op de markt en analisten verwachten dat veel patiënten in de toekomst dit medicijn gaan slikken.

Merck zelf heeft in dezelfde klasse pijnstillers, de zogeheten Cox-2-remmers, sinds kort ook een nieuw medicijn op de markt. Een vergelijkende studie tussen dit nieuwe medicijn en Vioxx heeft het bedrijf niet uitgevoerd. ,,En die zal er nu ook niet meer komen'', zegt de woordvoerder van het farmacieconcern.

Over de veiligheid van Cox-2-remmers discussiëren wetenschappers al langer. De Amerikaanse Food and Drug Administration, die medicijnen keurt, gaat ook de andere pijnstillers in deze klasse evalueren.

BREAKING VIEWS: pagina 13

CLAIMS: pagina 15