Manon Uphoff naar uitgever Bezige Bij

Schrijfster Manon Uphoff verruilt haar uitgever Podium voor De Bezige Bij. Dat heeft haar agent bekendgemaakt. De schrijfster heeft behoefte aan een ,,andere bedding'' voor de ,,verdere ontplooiing'' van haar werk.

Uphoff noemt Podium, in 1997 door Joost Nijsen opgericht, een ,,jong, maar soms nog zoekend uitgeefhuis''. Ze verwacht van De Bezige Bij ,,slagvaardigheid en visie''.

Nijsen is ,,enorm teleurgesteld'' door het vertrek van de schrijfster. Sinds haar debuut, de verhalenbundel Begeerte uit 1995, gaf Nijsen een roman, twee novelles en diverse verhalenbundels van haar uit.

De Bezige Bij meldt dat Uphoff ,,vanaf heden'' bij hen publiceert, en dat haar nieuwe roman komend voorjaar verschijnt. Volgens Nijsen is er echter sprake van een ,,ernstig auteursrechtelijk probleem''. ,,Manon heeft zich contractueel voor twee nieuwe romans aan Podium verbonden.'' Bovendien kwam Nijsen mondeling met Uphoff overeen dat De gastheer, een novelle die samen met De vanger en De bastaard een drieluik vormt, ook bij Podium verschijnt. ,,Aangezien Manon geen veelschrijfster is, kan het dus nog jaren duren voordat haar eerste boek bij De Bezige Bij verschijnt.''

Uphoff (1962) is niet de eerste auteur die sinds de komst van Robbert Ammerlaan bij de De Bezige Bij naar diens uitgeverij vertrekt. Een klein dozijn auteurs, onder wie Gerrit Komrij, Gerard Reve en Erwin Mortier, ging haar voor.

Dat Ammerlaan geen contact opnam over Uphoffs overstap, ziet Nijsen als een uiting van ,,inmiddels legendarisch oncollegiaal gedrag''. ,,Ammerlaan heeft kennelijk zo'n routine gekregen in het elders opkopen van auteurs, dat hij zelfs niet meer de moeite neemt om even te bellen. Deze manier van uitgeven brengt hem in een totaal isolement.'' Ammerlaan was onbereikbaar voor commentaar.