Mammoet niet alleen door mens ten onder

Het uitsterven van tweederde van de grote diersoorten, zoals mammoeten, holenberen en wolharige neushoorns tijdens de laatste ijstijd is bijna nergens op de wereld alleen de schuld van de mens. In Eurazië is het uitsterven van deze `megafauna' zelfs vrijwel uitsluitend te wijten aan klimaatinvloeden. In Australië daarentegen is het verdwijnen van grote dieren zoals de reuzenkangoeroe wel vooral veroorzaakt door bejaging door de mens. In totaal verdwenen tussen 50.000 en 10.000 jaar geleden 97 van de ruim 150 grote diersoorten (boven 44 kilo). Dit blijkt uit een analyse van het beschikbare onderzoek op dit gebied die vandaag gepubliceerd wordt in het tijdschrift Science. Onderzoekers van de Universiteit van Californië hebben daarvoor klimaatgegevens, bewijzen voor bejaging en computersimulaties gecombineerd. De conclusie is belangrijk, omdat klimaatverandering mogelijk ook een rol speelt bij het uitsterven van moderne diersoorten. Meestal wordt de verdwijning van de megafauna geweten aan een soort Blitzkrieg door Homo sapiens-jagers (moderne mensen) die vanaf 50.000 jaar geleden vanuit Afrika uitzwermden over de wereld. In Afrika stierven nauwelijks grote diersoorten uit – vandaar dat vooral in Afrikaanse natuurfilms nog grote kuddedieren te bewonderen zijn. In Afrika zouden deze prooidieren al veel langer hebben kunnen wennen aan de verschijning van het `superroofdier mens' dat vanaf 200.000 jaar in Afrika evolueerde. De onderzoekers trekken die redenering nu in twijfel.