Kogelvrije vesten

Agenten dragen standaard geen kogelvrij vest. In elke noodhulpauto van de politie liggen twee, en ze worden aangetrokken wanneer een agent vermoedt dat er gevaar bestaat voor vuurwapengebruik. Volgens een woordvoerder van de Raad van Hoofdcommissarissen beperken kogelvrije vesten de bewegingsvrijheid.

De meeste korpsen werken sinds enige tijd met steekwerende vesten. Bijvoorbeeld gedurende grote demonstraties of tijdens voetbalwedstrijden. De minister van Binnenlandse Zaken overlegt momenteel met de politiebonden over een landelijke instructie voor het gebruik ervan en het type vest dat moet worden aangeschaft.

De afgelopen decennia kwamen vijf agenten bij steek- en schietincidenten om het leven:

1997: Bij een arrestatie in Den Haag wordt een Rotterdamse hoofdagente in de hals geschoten.

1992: Bij een jacht op bankovervallers in Vinkeveen wordt een opperwachtmeester gedood.

1987: Een hoofdagent wordt bij een surveillance op de Amsterdamse Zeedijk door een drugsgebruiker neergestoken.

1985: Bij de achtervolging van drie overvallers van een illegaal gokpand in Rotterdam wordt een hoofdagent doodgeschoten.

1977: Een agent wordt bij een vuurgevecht in Utrecht gedood door een RAF-lid.