Jackie Kennedy zingt haar levensverhaal

Die zonnebril en dat kastanjebruine haar, dat moet Jackie Kennedy zijn. Maar hier is ze ouder dan we haar kennen, en ze staat voor een microfoon, omdat ze voor haar kleindochter haar levensverhaal wil vastleggen. Hoe ze altijd al een koninginnetje had willen worden, al was het maar de koningin van het circus. En hoe haar dat lukte toen ze met Kennedy trouwde, maar toch niet helemaal zeker wist of dat haar nu wel alles bracht waar ze naar had verlangd.

Singer-songwriter Lori Spee speelt een zelfgeschreven solomusical over de in 1994 gestorven Jackie Kennedy: een monoloog met af en toe wat poëtische liedjes, die ze wondermooi zingt. In de sobere regie van Herman van Veen beweegt ze zich op een vrijwel leeg toneel. Voorts verschijnen er soms een chauffeuse in wie we de ongeduldige dood herkennen (Yoko El Edrisi) en een huishoudster die tevens de rol van de dansende Jackie op zich neemt (Gaëtane Bouchez).

The First Lady is vooral een genuanceerde tekstvoorstelling. Over die meisjesjaren in de betere kringen. Over haar liefde voor Kennedy. Over de dodelijke rijtoer in Dallas en over de toeristenattractie die ze daarna werd. En over haar tweede huwelijk, met Onassis, met wie ze hooguit haar hartstocht voor zonnebrillen deelde.

Soms verliest dat verhaal zich in details. Lori Spee heeft haar hoofdpersoon niet volledig kunnen doorgronden, zodat The First Lady af en toe wat vaag blijft. Maar intrigerend is ze ook, en dat hield mijn aandacht vast.

Musical

The First Lady, door Lori Spee. Regie: Herman van Veen. Tournee t/m 8/1. Inl. (020) 6718298, www.finkers.nl