Israël valt Hamas aan

Op bevel van premier Sharon voeren Israëlische tank- en infanterie-eenheden een ,,grootschalig en aanhoudend'' offensief uit tegen de Hamasbrigades die vanuit de Gazastrook de Israëlische stad Sderot met Qassam-raketten bestoken. Bij Israëlische operaties diep in het grootste vluchtelingenkamp in de Gazastrook, Jabalya, zijn gisteren 28 Palestijnen en twee Israëlische soldaten omgekomen.

Met bulldozers en tanks, 110 in totaal, baande het leger zich een weg in het 100.000 inwoners tellende kamp ten noorden van Gazastad. Gemaskerde Hamasmilitanten beschoten de eenheden met anti-tankgranaten. Een Israëlische tank vuurde volgens de bevelvoerende officier op een groep gemaskerde mannen die bij de centrale markt van Jabalya landmijnen legden. Behalve deze militanten werden ook zeven jongens van 13 en 14 jaar gedood. De twee Israëlische sergeanten werden gedood aan het begin van de legeracties, toen er dichte zeemist hing. Een derde Israëlische, een koloniste, werd door een Hamascel gedood tijdens het joggen. Ook in Nablus en Jenin op de Westelijke Jordaanoever voerde het leger acties uit.

Sharon voerde gisteravond beraad met zijn veiligheidskabinet om in het noordelijk deel van de Gazastrook een militaire bufferzone te creëren. Hij staat onder grote druk van de kolonistenbeweging en van uiterst rechts om zo hard als mogelijk is tegen de Palestijnse groeperingen op te treden. Met name de kolonisten en de rechtervleugel van de Likud-partij verwijten hem dat zijn plan om de joodse nederzettingen in de Gazastrook te ontruimen de Palestijnse strijd heeft aangewakkerd.