ING verkoopt onderdeel van Duitse BHF

Bank en verzekeraar ING heeft overeenstemming bereikt over de verkoop van een deel van de activiteiten van de Duitse BHF-Bank aan de eveneens Duitse bank Sal. Oppenheim.

ING was al een tijd bezig om de bank te verkopen, maar zag een eerdere poging mislukken toen de koper, de Duitse Commerzbank, afhaakte. Daarvoor had ook de Duitse Postbank na een onderzoek al besloten dat het toch geen interesse had in een overname van de BHF.

ING verkoopt nu hoofdzakelijk de activiteiten voor particulieren, zo kan uit het persbericht worden opgemaakt. ING behoudt de Deutsche Hypothekenbank, het kantoor van BHF-Bank in Londen en de portefeuille met slechte bedrijfsleningen, zo heeft de onderneming gisteren bekend gemaakt.

Na het afketsen van een verkoop van de bank aan de Commerzbank zette BHF-Bank een reorganisatie in gang op de afdeling die bedrijfsleningen beheerde, die bijna 300 banen kost. Bij de bank werken in totaal zo'n 2.600 mensen.

ING wil niet zeggen hoeveel de verkoop heeft opgebracht. Ook wil de bank geen mededelingen doen over de omvang van de leningenportfolio. Dat gebeurt volgens de woordvoerder pas als de verkoop helemaal rond is, naar verwachting aan het einde van dit jaar.

BHF-Bank heeft ING weinig geluk gebracht. De Duitse bank werd eind jaren negentig ingelijfd voor een bedrag van 3,4 miljard euro. BHF-Bank was toen de op vijf na grootste Duitse beursgenoteerde bank.

BHF-Bank kreeg vervolgens de terugslag van de problemen van de Duitse economie, waardoor het bedrag aan oninbare bedrijfsleningen opliep. Het bedrijf kon zich moeilijk staande houden in de Duitse bankenwereld, waar meerdere grote financiële instellingen zuchten onder de economische malaise. In 2003 maakte BHF-Bank een verlies van 105 miljoen euro.

Vandaag maakte ING verder bekend dat het de verkoop van zijn Nederlandse dochterbedrijf CenE Bankiers (CenE) aan Van Lanschot heeft afgerond. Die overname was op 20 juli al aangekondigd. De verkoop past volgens het bedrijf in ,,het voortdurende proces van actief portefeuillemanagement'' van ING.

CenE was onderdeel van ING sinds 1966. Het is ene kleine bank die zich vooral richt op `private banking' voro rijke particulieren en op zakenbankieren voor middelgrote (familie)bedrijven, ziekenhuizen en andere gezondheidsinstellingen.