Geen diplomaat, wel diplomatiek

Bij telecombedrijf KPN werd hij als lid van de raad van bestuur geslachtofferd door zijn nieuwe baas Ad Scheepbouwer, nu bereidt hij een beursgang voor van een bedrijf dat het `Vodafone van Afrika' is. Marten Pieters (51), die sinds een jaar bestuursvoorzitter van Celtel is, zal er in stilte van genieten.

Pieters kwam bij Celtel terecht via Mohamed Ibrahim, de oprichter van het bedrijf. De ex-KPN-bestuurder had Ibrahim leren kennen tijdens zijn strooptochten door de buitenlanden om de beoogde internationale expansie van KPN gestalte te geven. Het telecombedrijf kocht met name belangen in Oost-Europa, en daar waren miljarden mee gemoeid. ,,Hij deed dat internationale spel goed'', zegt voormalig KPN-topman Paul Smits. ,,Hij is geen diplomaat, maar wel heel diplomatiek.''

Pieters groeide op in het Groningse dorpje Vries. Daar dreef zijn vader een kapperszaak terwijl zijn moeder het gezin organiseerde. Na de HBS vertrok hij naar de universiteit van Groningen om rechten te studeren. Na zijn studie kwam Pieters in 1978 terecht bij het voedingsmiddelenbedrijf Smilde in Heerenveen. Directeur Dirk Smilde: ,,Ik had al snel door dat hij een manager met ondernemingszin was. Ik vond hem soms iets te hard in zijn optreden. Het is geen man die iemand over zijn toetje aait.'' Volgens KPN-topman Smits heeft Pieters ,,een sterke christelijke overtuiging'' en is hij een frequent kerkbezoeker.