`Gasten moeten Lloyd Hotel kleur geven'

Bouwvakkers zijn nog bezig, maar het Lloyd Hotel in Amsterdam is eind augustus al geopend. ,,Een softe opening noemen we dat'', vertelt Suzanne Oxenaar, een van de initiatiefnemers. ,,Je kunt nu al kamers huren. En het grote restaurant, `Snel', is ook al open.'' Later opent een tweede, klein restaurant, `Sloom', waar gasten hun eigen menu kunnen samenstellen. Op 11 november volgt de officiële opening.

Het Lloyd Hotel zit net als het Rotterdamse Hotel New York in een oud gebouw van een rederij Koninklijke Hollandsche Lloyd in een in onbruik geraakt deel van de haven. In beide gebouwen verbleven ooit emigranten. Ook vormgevers spelen een rol in beide gebouwen. Werd het interieur van Hotel New York elf jaar geleden ontworpen door Dorine de Vos, aan de verbouwing van het Lloyd Hotel is door een keur van Nederlandse architecten en vormgevers gewerkt.

Het resultaat is een soort museum van hedendaagse architectuur en vormgeving. Het Rotterdamse bureau MVRDV, bekend van de Villa VPRO in Hilversum, ontwierp de verbouwing. De inrichting van de 120 kamers werd verzorgd door vormgevers als Ineke Hans, Richard Hutten, Hella Jongerius en Joep van Lieshout, Marcel Wanders en kunstenaars als Tjalko Lokhorst en Suchan Kinoshita.

Lloyd moet een bijzonder hotel worden. ,,Het idee is dat er op enig moment altijd veel kunstenaars, architecten en andere professionals uit de culturele sector uit binnen- en buitenland in Amsterdam zijn, maar dat die onzichtbaar blijven'', legt Oxenaar uit. ,,Ze logeren allemaal in andere hotels en hun hele dag is volgepland door de instelling die ze heeft uitgenodigd. Het Lloyd Hotel moet een ontmoetingsplek voor hen en voor Amsterdammers zijn.''

Zeven jaar geleden wonnen Oxenaar en de drie andere initiatiefnemers een prijsvraag voor het Lloyd-gebouw. Maar de financiering bleek moeilijk. ,,We waren projectontwikkelaars zonder geld en banken zijn huiverig voor cultuur. Pas toen woonstichting De Key het vastgoed-deel voor zijn rekening wilde nemen, kwam het van de grond.'' En vervolgens werd het gebouw tot monument verklaard. ,,Alle plannen konden de prullenbak in.''

Ondanks de monumentenstatus van het gebouw uit 1921 zijn de ingrepen fors. Niet alleen kwam er een spectaculaire vide over de hele hoogte, maar ook ging het aantal verdiepingen van drie naar zes. Maar de lange gangen door het gebouw en de kamers aan de noordzijde bleven in vrijwel originele staat behouden. Voor deze kleine kamers met de oude lambrizeringen en andere oorspronkelijke details ontwierp Christoph Seyferth sobere bedden en tafels die over de bedden heen kunnen worden geschoven.

De opmerkelijkste kamers zijn aan de zuidzijde: sommige zijn bijna vijf meter hoog, andere hebben een groot oppervlak. ,,Het Lloyd Hotel heeft, afhankelijk van de grootte, kamers die variëren van één ster tot vijf'', vertelt Oxenaar. De goedkoopste kamers zijn 80 euro per nacht, de duurste 300.

Opvallend is de terughoudendheid van de vormgeving en inrichting van alle kamers, met vaak niet meer dan een bed, een tafel en wat stoelen. ,,Wie meer meubilair wil, kan dat komen halen'', zegt Oxenaar.

,,Ook komt er een mobiele bibliotheek in de torenkamer met verrijdbare kasten die je op de kamer kunt zetten. Er hangt ook nergens permanent kunst, de gasten moeten kleur geven aan het gebouw.''

    • Bernard Hulsman