Eerste divisie kiest nu ook voor play-offs

Een week na de eredivisie wijzigt ook de eerste divisie van het betaald voetbal het competitiemodel. De laagste afdeling gaat eveneens over tot de invoering van play-offs, in dit geval bij de strijd om promotie naar de hoogste afdeling. Eén en ander komt in plaats van de huidige nacompetitie.

Verder neemt het aantal periodes in de reguliere competitie toe: van vier tot vijf. Daarnaast gaan acht in plaats van de huidige zes clubs zich aan het einde van het seizoen mengen in de strijd om promotie-degradatie, met de nummers zestien en zeventien van de eredivisie.

In een play-offmodel wordt daarna volgens het best-of-three-principe gestreden om de twee hoofdprijzen. Onveranderd blijft de regel dat de kampioen rechtstreeks promoveert, en de nummer laatst uit de eredivisie degradeert. De maatregelen gaan volgend seizoen (2005-'06) in.

Voordat de (twee) eredivisieclubs gaan meedoen aan `de toegift' wordt door de vier laagstgeklasseerde play-offdeelnemers uit de eerste divisie een eerste knock-outronde afgewerkt. De twee winnaars spelen vervolgens tegen de nummers zestien en zeventien uit de hoogste klasse, de winnaars daarvan gaan naar de finales.