Economie van India groeit minder hard

De economie van India is in het tweede kwartaal minder hard gegroeid dan in het eerste kwartaal. Wel was de economische groei groter dan analisten hadden verwacht. Het groeicijfer kwam op 7,4 procent.

Analisten hadden gerekend op 6,7 procent. In het eerste kwartaal van dit jaar kwam het groeipercentage op 8,2 procent. Dat de groei uiteindelijk lager uitkwam is volgens het Indiase bureau voor de statistiek een gevolg van de lagere landbouwproductie. Daar stond groei van de dienstensector en van de industriële productie tegenover.

De dienstensector (hotels, banken, verzekeraars), die de helft van de Indiase economie vormt, groeide in het tweede kwartaal met 9,5 procent, meer dan de 7,6 procent in het eerste kwartaal. De industrie, goed voor een vijfde van het bruto binnenlands product van India, groeide met 8 procent, tegen 7,6 procent in het eerste kwartaal. De landbouwproductie daarentegen steeg maar met 3,4 procent, een derde van de 10,5 procent uit het eerste kwartaal, toen boeren een recordoogst behaalden.

De verwachting is dat door het droge weer de oogst de rest van het jaar mager zal zijn, wat zijn weerslag heeft op de inkomens van de boeren. Dit remt dan weer de vraag naar bijvoorbeeld zeep van Hindustan Lever, een dochterbedrijf van Unilever. ,,Als het minder regent dan normaal, wordt de hele industrie daar door getroffen'', zegt financieel directeur D. Sundaram van Hindustan Lever, India's grootste producent van consumentengoederen, die het afgelopen kwartaal een 46 procent lagere winst boekte.

De aanhoudende groei van de Indiase economie vergroot de kans dat de Indiase centrale bank de rente zal verhogen om de inflatie te beteugelen, zo verwachten analisten. De rente staat nu op 6 procent, het laagste punt in 31 jaar. De inflatie staat op het hoogste punt in 3,5 jaar. ,,Inflatie als gevolg van een hogere vraag naar producten en diensten zal de komende maanden zichtbaar worden'', zegt Rajeev Malik, econoom bij zakenbank JP Morgan Chase in Singapore, die verwacht dat de Indiase centrale bank eind oktober de rente zal verhogen. Andere analisten verwachten dat de bank daarmee zal wachten tot april volgend jaar, als het nieuwe begrotingsjaar ingaat.

Het Indiase begrotingsjaar loopt van april tot en met maart. Het afgelopen jaar kwam de economische groei op 6 procent, een jaar eerder op 8,2 procent. Als het groeicijfer dit jaar opnieuw lager zal uitvallen, zullen de belastinginkomsten van de Indiase regering tegenvallen, wat het voor premier Manmohan Singh moeilijker maakt zijn doelstelling te halen het begrotingstekort dit jaar terug te brengen van 4,8 tot 4,6 procent.