Dertig gewonden bij treinbotsing

Bij een treinbotsing in Roosendaal zijn gisteren dertig gewonden gevallen. Op het station botste rond zes uur de intercity richting Vlissingen op een Belgische goederentrein. Tien gewonden zijn met botbreuken en hoofdwonden naar het ziekenhuis gebracht. De overige slachtoffers zijn lichtgewond.

De intercity, met ongeveer vierhonderd passagiers, was net van het station vertrokken toen hij frontaal op de rangerende goederentrein botste. Het treinverkeer is voor onbepaalde tijd stilgelegd. De machinist van de intercity bleef ongedeerd, zijn collega in de goederenlocomotief raakte lichtgewond.

Waardoor de treinen op elkaar konden botsen is nog onbekend. De Raad voor de Transportveiligheid stelt een onderzoek in. Bij eerdere ongevallen concludeerde de raad dat het automatische remsysteem waarmee de meeste treinen zijn uitgerust, verouderd is.

Het systeem, waardoor treinen die door een rood sein rijden automatisch remmen, treedt alleen in werking als de trein sneller dan veertig kilometer per uur rijdt.