Deel aardkern komt op Hawaii boven

De aardkern en de aardmantel wisselen mogelijk materiaal uit. Dat blijkt uit de analyse van een onderzoeksgroep van geofysici onder leiding van Munir Humayun van de Universiteit van Chicago van het ijzer- en mangaangehalte van basalt op Hawaii (Science, 1 okt.). De samenstelling van het basalt wijst erop dat het is ontstaan doordat een klein gedeelte van het vloeibare gesteente (magma) uit de aardkern is opgenomen in de aardmantel. Het magma is daarna als een pluim opgestegen en heeft na afkoeling aan het aardoppervlak de archipel gevormd.

Tot nu toe gingen geologen er vanuit dat er sinds het ontstaan van de aarde geen uitwisseling van materiaal meer plaatsvindt tussen de aardkern (vanaf 5.120 km onder het aardoppervlak) en de aardmantel (tussen 5.120 en de aardkorst op 6.350 km van het centrum).