De vadervissen van Eric Carle zorgen voor de eitjes

Het prentenboekje van de Kinderboekenweek (van 6 tot en met 16 oktober) is dit jaar Vader Zeepaard van de Amerikaan Eric Carle – de maker van het wereldberoemde Rupsje Nooitgenoeg. Vader Zeepaard is een verrukkelijk en verleidelijk boekje en een ode aan alle zorgzame vaders.

In een voorwoord schrijft Carle: `In de vissenwereld gaat het meestal zo: Moeder Vis legt de eitjes, Vader Vis bevrucht de eitjes en daarna laten Vader en Moeder de eitjes aan hun lot over. Maar....er zijn uitzonderingen.' In Vader Zeepaard maken we kennis met bijzonder zorgzame vadervissen: het zeepaard draagt de eitjes in een buidel op zijn buik, de stekelbaars bouwt op een geheime plek aan een nestje, de tilapia bewaart de eitjes in zijn bek en bij de naaldvis kleven de eitjes aan zijn huid.

Opvallend in Vader Zeepaard zijn de bijzondere kleuren. Meestal maakt Carle in zijn collages van beschilderd zijdepapier vooral gebruik van primaire kleuren, maar nu drijven over de zeebodem paars, fel roze en oranje voorbij. Met als extra verrassing plastic doorkijkpagina's waarachter vissen als de zebravis en de steenvis zich verstoppen. Opwindend is de laatste tekening waar Vader Zeepaard zijn kroost heeft uitgebroed en de kleine paarden uit zijn buidel kruipen: `Kijk, daar gaat-ie Vader Zeepaard,/ en zijn buidel gaat tekeer./ Kleine paardjes, drie, vier, vijf, zes,/ zeven, negen – nee, nog meer.'

Ivo de Wijs vertaalde en berijmde Mister Seahorse uit het Engels en voegde een nieuw woord aan de Nederlandse taal toe. Dagenlang had hij gezocht naar de Nederlandse vertaling van Nursery-fish (de kurtus gulliveri), maar dat woord bleek niet te bestaan. Het was uiteindelijk een hoogleraar Mariene Biologie die het woord `vroedmeestervis' verzon, naar analogie van de vroedmeesterpad waar de vader ook de eitjes met zich meedraagt. Voortaan heet de kurtus gulliveri in het Nederlands dus `vroedmeestervis'.

Vader Zeepaard voorzingen kan trouwens ook. Achterin het boekje staat het Vader Zeepaard-lied met bladmuziek van Sinta Wullur. Allen tezamen: `En tot slot roept heel het stel: ,,Jij bent echt de liefste vader, Vader Zeepaard, dank je wel!'''

Eric Carle: Vader Zeepaard, vert. Ivo de Wijs, 4+, CPNB, €2,50. Het Cultureel Supplement bevat vandaag een interview met Eric Carle.