De peuters hebben het gezien

Midden op een schoolplein in Enschede schoot een vluchtende man een politieagent neer. Zo'n honderd kinderen hebben het zien gebeuren.

Met betraande ogen rookt de 16-jarige Joanne Blok een sigaret op het schoolplein van de basisschool Het Zeggelt in Enschede. Gistermiddag stond ze even na drie uur op dezelfde plek, om haar 2-jarig zusje op te halen van de naastgelegen peuterspeelzaal.

Opeens kwam er een man met een pistool het schoolplein opgerend, zwaaiend met een pistool. Midden op het plein, tussen de zandbak en het klimtoestel, is hij gaan schieten in de richting van agenten die hem achtervolgden. Onder de ouders en kinderen die op het schoolplein stonden, ontstond paniek. Zij zochten dekking of renden terug de school in. Joanne werd door een agent het gebouw van de peuterspeelzaal ingeduwd. Ze was nog niet binnen of de agent werd in het hoofd geraakt.

Joanne is ervan overtuigd dat de agent haar leven heeft gered, zegt haar moeder. ,,De schutter richtte op haar. Nu voelt ze zich enorm schuldig.'' Zelf is Joanne te geëmotioneerd om haar verhaal te doen. Samen met haar moeder heeft ze bloemen bij het politiebureau afgegeven en vanochtend zijn ze naar school gekomen om met ouders en leerkrachten te praten.

In de hal vertelt een agent aan een veertigtal ouders wat er precies gebeurd is. ,,Het was een horrorfilm die zich in één minuut heeft afgespeeld'', vat de moeder van Joanne het samen.

Ook het jongste kind van het gezin Mardjan, dat recht tegenover de school woont, heeft alles gezien en gehoord. Mevrouw Mardjan kon haar kind snel wegtrekken van het schoolplein toen ze de man met het vuurwapen zag naderen. Gisteren was ze te geëmotioneerd om haar verhaal te doen, maar vanochtend verklaarde ze dat het ,,goed'' ging met haar en het gezin.

De schoolleiding schat in dat, behalve ouders en enkele leerkrachten, ongeveer honderd van de driehonderd leerlingen in meer of in mindere mate getuige waren. Met name de peutergroep heeft alles ,,prominent'' meegekregen, zegt schoolbestuurder J. van Esseveld. Alle leerlingen, ouders en leerkrachten kunnen een beroep doen op Slachtofferhulp. Drie kinderen zijn vanochtend thuis gebleven. De overige leerlingen kunnen via kringgesprekken en het maken van tekeningen hun emoties uiten.

,,Sommige leerkrachten zijn heel erg van slag, wellicht dat we ze straks uit de klas moeten halen'', zegt adjunct-directeur E. Rouwenhorst van Het Zeggelt. Eén leerkracht heeft gistermiddag eerste hulp verleend aan de politieagent, door met theedoeken het bloeden te stelpen. ,,Hij was nog bij kennis'', zegt ze. Een collega van haar loopt huilend door de gang.