CBS: economie groeit harder dan verwacht

De Nederlandse economie groeit dankzij de sterk aantrekkende export harder dan deze zomer nog werd aangenomen. In het tweede kwartaal van dit jaar kwam de groei uit op 1,3 procent vergeleken met een jaar geleden. Maar van kwartaal op kwartaal krimpt de economie.

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren bekendgemaakt. In augustus raamde het CBS de economische groei in het tweede kwartaal nog op 1 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2003.

Vrijwel alle bestedingen in het tweede kwartaal zijn door het CBS naar boven toe bijgesteld. De deze zomer gemelde geringe daling bij de consumptie van huishoudens en bij de investeringen is veranderd in een lichte stijging. De uitvoer en de invoer zijn in gelijke mate naar boven bijgesteld, zo meldt het CBS op zijn website.

Maar vergeleken met het eerste kwartaal van dit jaar kromp de economie in het tweede kwartaal licht, met 0,1 procent. Daarmee is volgens het CBS een einde gekomen aan de groei van drie kwartalen op rij.