Broeikaseffect? Nietes! Welles!

Natuurwetenschappers hebben vaak ruzie. Vroeger maakten ze vooral ruzie met niet-natuurwetenschappers. Zoals bijvoorbeeld met de paus.

De natuurwetenschappers hadden uitgerekend dat de aarde niet plat was, zoals de paus had becijferd. Dat vond de paus niet leuk.

Soms ook maken de gewone mensen ruzie met natuurwetenschappers. Zoals die keer met de uitvinders van de atoombom. Wie vindt nou zoiets gemeens uit, riepen de gewone mensen toen.

Tegenwoordig maken die natuurwetenschappers vooral ruzie onder elkaar. Ze vechten dan niet met woorden, maar met getallen. ,,De geachte professor beweert hier dan wel 12,42, maar ons experiment bewijst onomstotelijk dat het maar 11,69 is.'' Op die manier. Vakbladen vol.

Die cijfers kunnen over van alles gaan wat natuurwetenschappers maar onderzoeken. Over hoeveel een otter kan zweten. Over hoever glazuur van tanden kan springen. Over hoe krom iemand zijn neus kan krullen. Of over hoe hard het soms in Keulen dondert.

De laatste tijd bekvechten natuurwetenschappers vooral over het weer, het klimaat. Het wordt op aarde namelijk steeds warmer. Gletsjers worden daarom kleiner. Zomers worden langer. En in de Noordzee zitten steeds meer vissen die vroeger alleen maar in het warme zuiden voorkwamen. Ook gaat het daardoor in de toekomst harder regenen en waaien.

Veel onderzoekers van het klimaat beweren dat het opwarmen komt door iets dat ze het broeikaseffect hebben genoemd. Dat zit ongeveer zo. De zon verwarmt de lucht rond de aarde, de dampkring. Die dampkring koelt 's nachts ook weer af. Veel wetenschappers zeggen dat bepaalde gassen de warmte in de dampkring gevangen houden. Daardoor koelt de dampkring 's nachts iets minder af dan vroeger.

Die gassen maken wij zelf: uitlaatgassen van auto's, walm van fabrieken, rook van aangestoken bosbranden en nog zowat luchtvervuiling. Die gassen zouden in de dampkring dus net zoals het glas van een tuinbouwkas werken: de zonnestralen warmen de kas lekker op. Daarom heet het effect van deze gassen ook het broeikaseffect.

Andere weerwetenschappers geven toe dat het steeds warmer wordt, maar dat dit misschien helemaal niks met een broeikaseffect heeft te maken. Duizenden jaren geleden, zeggen deze klimaatkenners, had je op aarde ook al ijstijden en warme periodes. En waarom dat klimaat toen veranderde weet nog geen mens. Dat kon, zeggen zij, in ieder geval niks te maken hebben met walmende fabrieken en rokende auto's, want die had je toen nog helemaal niet. Nou dan.

De twee groepen weerkenners zijn het maar over één ding gloeiend eens: dat dit broeikaseffect de discussie erover goed heeft verhit.