Bommen Bagdad kosten aan 34 kinderen het leven

Zeker 41 mensen, van wie 34 kinderen, zijn gisteren om het leven gekomen bij de ontploffing van verscheidene bommen in de buurt van een Amerikaans legerkonvooi in het zuiden van Bagdad.

In het westen van de Iraakse hoofdstad werden twee Iraakse politiemannen en een Amerikaanse militair gedood bij een zelfmoordaanslag vlakbij een Amerikaanse militaire controlepost.

Het aantal aanvallen op Amerikaanse militairen in Irak is deze maand toegenomen naar ongeveer 80 per dag van 40 per dag vorige maand.

De kinderen die in Zuid-Bagdad werden gedood renden op Amerikaanse militairen af die snoep uitdeelden. Een grote menigte had zich in de wijk Al-Amal verzameld om de opening van een nieuw waterzuiveringsstation te vieren. Op het moment van de bomexplosies passeerde juist een Amerikaans konvooi. Het was niet duidelijk of de festiviteiten dan wel het konvooi het doelwit waren.

Een Amerikaanse legerwoordvoerder meende dat de eerste twee ontploffingen gericht waren op de festiviteiten en de derde op een Iraakse militaire controlepost. Volgens een politieman werden er bij de bomexplosies ook meer dan 140 mensen gewond, de meesten eveneens kinderen. Onder de gewonden zijn ook tien Amerikaanse militiairen.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw onderstreepte gisteren eens te meer dat Londen niet zal onderhandelen met de ontvoerders van de Brit Kenneth Bigley over losgeld of politieke eisen. Wel zei Straw dat de Britse regering bereid is ,,te luisteren naar wat ze te zeggen hebben'' als er contact met de ontvoerders tot stand zou komen.

Jordanië is intussen ,,optimistisch'' ten aanzien van het lot van twee ontvoerde Franse journalisten. Hun vrijlating zou ,,op heel korte termijn'' kunnen plaatshebben, aldus een regeringswoordvoerster. Twee zelfbenoemde Franse bemiddelaars verklaarden gisteren in Damascus dat de gijzelaars in handen van ,,het verzet'' zijn in de regio van het sunnitische rebellenbolwerk Falluja. Hun vrijlating, zeiden zij, wordt geblokkeerd door Amerikaanse bombardementen in het gebied. Amerikaanse gevechtsvliegtuigen voeren haast elke dag – ook gisteren weer – aanvallen uit op wat zij betitelen als schuilplaatsen van extremisten.

De Arabische televisiezender Al-Jazira toonde gisteren video-opnames van tien nieuwe gijzelaars – twee Indonesische vrouwen, twee Libanezen en zes Irakezen. Het Islamitisch Leger in Irak meldde hen in handen te hebben. Allen zouden werken voor een elektronicabedrijf. Daarentegen werd een eerder ontvoerde Libanees gisteren vrijgelaten.