Biber door CCA (Challenge SACC 72132)

Klassieke muziek lijkt vaak zo keurig, verheven en elitair, alleen maar kijkend naar het hogere in de richting van de hemel. Maar er is ook muziek die de straat en het dagelijks leven uitbeeldt, geschreven door zeer competente componisten. Zoals de Bohemer Heinrich Ignaz Franz Biber (1644-1704), die de laatste veertig jaar van zijn leven woonde in Salzburg, lang voor Mozart daar in 1756 werd geboren. In de muziek van Biber, zoals die wordt gespeeld door het Combattimento Consort Amsterdam, horen we soldaten, zigeuners, boeren op weg naar de kerk en een nachtwacht die op gedempte toon een vermanend lied zingt: doof de haard en prijs de Heer. In de Battalia horen we tromgeroffel en vechten, soms in na-20ste-eeuwse klanken. Geen wonder dat de toelichting Biber presenteert als avant-gardist.