Bestrijd de file, begin met uzelf

1. Kijk voor vertrek naar het overzicht van alle files op www.verkeersinformatiedienst.nl of Teletekstpagina 730. Voor files onderweg kunt u bellen met het ANWB-nummer 0900.96.22 (€0,35 p/m) Ook is het mogelijk om tegen betaling SMS-berichten met verkeersinformatie te ontvangen (zie: www.filesms.nl).

2. Neem een navigatiesysteem dat actuele verkeersinformatie verwerkt. Bij files en wegwerkzaamheden leidt het systeem u om de problemen heen.

3. Onderzoek de mogelijkheden om flexibel te werken. Automobilisten die op reguliere kantoortijden werken, staan het vaakst en het langst in de file. Door (deels) te gaan telewerken hoeft u niet de weg op.

4. Neem vaker de fiets of het openbaar vervoer. Zeker op donderdag (de drukste dag van de week) en bij slecht weer (belangrijke fileveroorzaker).

5. Ga carpoolen. Niet alleen levert u een kleine bijdrage aan de beperking van het fileleed, ook is gedeelde smart halve smart. Zie voor een autodeelafspraak: www.carpooldate.nl

6. Ga dichtbij uw werk wonen, zodat u niet afhankelijk bent van de auto om op uw werk te komen.

7. Files ontstaan niet alleen door een te groot verkeersaanbod en te weinig wegcapaciteit, maar ook door een nerveuze rijstijl. Rijd niet onnodig links, niet te hard en niet te dicht op een ander. Probeer vloeiend aan het verkeer deel te nemen. Neem cruise-control in uw auto.