Amsterdam breekt met Hells Angels

De gemeente Amsterdam heeft alle contacten met de plaatselijke afdeling van de Hells Angels en de onderhandelingen over een nieuw clubhuis opgeschort. Aanleiding is het al langer lopende onderzoek van Justitie naar de Hells Angels als zijnde een criminele organisatie en de recente berichtgeving over betrokkenheid van enkele leden van de motorclub bij een moordcomplot. Dat heeft de Amsterdamse burgemeester Job Cohen gisteren bekendgemaakt.

Volgens de gemeente is er in het verleden rondom de motorclub een ,,onwenselijke gedoogsituatie gegroeid''. In overleg met Justitie, de belastingdienst en de politie kijkt Amsterdam hoe ze degelijke ,,vrijplaatsen'' kunnen aanpakken. Volgens de gemeente kan het contact met de Hells Angels in de toekomst weer hervat worden, maar eerst wil ze de uitkomsten van het justitieel onderzoek afwachten. ,,We willen weten met wat voor organisatie we te maken hebben'', aldus een woordvoerster.

Het clubhuis van de Amsterdamse Hells Angels aan de Wenckenbachweg moet door de motorclub verlaten worden vanwege de herinrichting van dit gebied naast de Bijlmerbajes.

Het onderzoek van justitie naar de Hells Angels is begin dit jaar gestart onder de naam `Fluor'. Kort daarop werden in Limburg drie Hells Angels vermoord en werd de gehele afdeling uit Oirsbeek opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij deze moord.

Advocaat Vincent Kraal van de Hells Angels meent dat er feitelijk weinig verandert. ,,Wat de banden precies waren is niet duidelijk en het overleg over een nieuw clubhuis lag al tijden stil.''

Mochten de gemeenten en de Hells Angels geen overeenstemming bereiken over een nieuw clubhuis dan komen ze elkaar volgens Kraal wel weer tegen bij de Raad van State.