Alle Nederlandse clubs verder in strijd om UEFA Cup

Alle Nederlandse deelnemers aan de strijd om de UEFA Cup hebben gisteren de eerste ronde overleefd van het op één (Champions League) na belangrijkste Europese voetbaltoernooi. Dat succes komt niet onverwacht, gezien de goede uitgangspositie die Feyenoord, FC Utrecht en AZ twee weken geleden in de eerste wedstrijd hadden gecreëerd. Heerenveen, dat vorige week zijn reis naar de Israëlische tegenstander Maccabi Petach Tikva in het water zag vallen door een staking, liet gisteren in één duel zien de sterkste te zijn. De Friese ploeg won met afgetekende cijfers: 5-0.

Spannender was het in Zweden waar FC Utrecht in de rust tegen een achterstand van 2-0 aankeek tegen Djurgårdens na doelpunten van Johansson en Hysén. In eerste wedstrijd had het team van Foeke Booy met 4-0 gewonnen. In de tweede helft werd de situatie nog nijpender toen de Zweden via Hysén op 3-0 kwamen. Bij die stand bleef het echter, waardoor FC Utrecht met de schrik vrijkwam. Meer dan tien fraaie kansen van de Utrechtse club bleven onbenut.

Feyenoord kwam tegen het Noorse Odd Grennland snel uit de startblokken. Al in de tweede minuut schoot verdediger Pascal Bosschaart van twintig meter hard in. In plaats van de score in hoog tempo op te voeren morste Feyenoord volop kansen. Met name Salomon Kalou kreeg enkele uitstekende mogelijkheden. Ook Odd Grennland, dat thuis twee weken geleden met 1-0 had verloren, kreeg in de loop van de eerste helft enkele goede kansen, maar doelpunten bleven uit.

Het tempo liep zo terug dat de lang niet uitverkochte Kuip begon te fluiten toen Feyenoord de bal achterin begon rond te spelen. Eén minuut voor rust gaf rechtsbuiten Romeo Castelen een pass op Dirk Kuijt die vanaf de rand van het strafschopgebied de bal feilloos in het doel schoot.

Na de rust maakte de Canadees Occean verrassend 2-1 nadat hij de buitenspelval had ontweken. Maar van een offensief van Odd Grennland was geen sprake. In de 73e minuut zorgde de Belg Bart Goor voor 3-1 voor Feyenoord. De voorzet kwam van invaller Ebi Smolarek, die over rechterflank doorbrak. Kalou zorgde in de slotminuut voor de 4-1.

AZ had weinig moeite met het Griekse PAOK Saloniki. Het team van Co Adriaanse won met 2-1 nadat het in het uitduel al met 3-2 had gewonnen. PAOK kwam na negen minuten op voorsprong via Salpingides, maar één minuut later scoorde Michael Buskermolen de gelijkmaker. In de tweede helft verdween een schot van Denny Landzaat via het dijbeen van verdediger Joris Mathijsen in het Griekse doel. Dit vormde, 18 minuten voor het slot, de nekslag voor de Grieken. Opvallend was dat Kenneth Perez geen deel uitmaakte van de selectie: de Deense international werd gespaard voor zondag, wanneer AZ Ajax ontvangt.

Heerenveen plaatste zich met speels gemak voor de tweede ronde van de UEFA-beker. De 5-0 overwinning tegen het als bikkelhard bekendstaande Maccabi Petach Tikva uit Israël was mede te danken aan de 22-jarige Ugur Yildirim. De rechterspits, die een Nederlands en een Turks paspoort heeft, stond met gave voorzetten aan de basis van alle doelpunten.

Na een goed begin van Petach, met kansen voor onder anderen international Golan, kwam Heerenveen op gang. Arnold Bruggink opende na 15 minuten de score en vier minuten later was de wedstrijd door een doelpunt van de Finse middenvelder Mika Väyrynen feitelijk beslist. In de tweede helft kopten Hansson, Sikora en invaller Selakovic raak na voorzetten van Yildirim. Wanneer een bondscoach bij hem zou informeren naar een uitverkiezing, zou de Apeldoorner twijfelen aan welk nationaal team hij de voorkeur geeft. ,,Maar mijn gevoel blijft bij Turkije'', aldus Yildirim na de wedstrijd.

Vooral over de tweede helft was trainer Verbeek tevreden. ,,Op een nerveus begin na hebben we agressief en geconcentreerd gespeeld. Alleen klopte voor rust de wisselwerking tussen Väyrynen en Bruggink op het middenveld niet, er werd te veel voor de bal gespeeld. Het draaide de tweede helft stukken beter. Zoals we nu spelen kunnen we ook de groepsronde overleven''.

Dinsdag wordt er geloot voor die groepswedstrijden. De clubs die de eerste ronde hebben overleefd komen in een poule van vijf clubs uit die via een halve competitie beslissen welke drie teams uit elke poul door mogen. De 24 clubs die vervolgens overblijven worden aangevuld met de acht clubs die als derde zijn geëindigd in de strijd om de Champions League. Dan volgt, na de winterstop, weer het oude vertrouwde knock-out-systeem.