Alle Nederlandse clubs naar tweede ronde

Alle vier Nederlandse deelnemers aan het toernooi om de UEFA Cup hebben gisteravond de eerste ronde overleefd. Dat succes komt niet onverwachts, gezien de goede uitgangspositie die Feyenoord, FC Utrecht en AZ twee weken geleden in de eerste wedstrijd al hadden gecreëerd. Heerenveen, dat vorige week de reis naar Israël voor het duel tegen Maccabi Petach Tikva zag afgelast door een staking, liet gisteren in één duel voor eigen publiek zien de sterkste te zijn: 5-0.

Spannender was het in Zweden, waar FC Utrecht tegen Djurgårdens in de rust achterstond met 2-0 door doelpunten van Johansson (3de minuut) en Hysén (39ste). De eerste wedstrijd had het team van trainer Foeke Booy twee weken geleden met 4-0 gewonnen. In de tweede helft werd de situatie voor de Utrechters nog nijpender toen de Zweden negen minuten voor het einde van de wedstrijd via Hysén op 3-0 kwamen. Bij die stand bleef het, waardoor FC Utrecht ontsnapte.

De formatie uit de Domstad speelde een goede wedstrijd en had het geheel aan zichzelf te wijten dat vooral de slotfase een benauwde aangelegenheid werd. Meer dan tien fraaie kansen kreeg de club, maar die werden niet benut. Tim Cornelisse en Darl Douglas bijvoorbeeld misten vrij voor het doel. Daarnaast verrichtte de doelman van de Zweden enkele geweldige reddingen.

Feyenoord kwam in De Kuip tegen het Noorse Odd Grennland snel uit de startblokken. Al in de tweede minuut schoot verdediger Pascal Bosschaart van twintig meter hard in. In plaats van de score in hoog tempo op te voeren morste Feyenoord volop kansen. Met name Salomon Kalou kreeg enkele uitstekende mogelijkheden. Ook Odd Grennland, dat thuis twee weken geleden met 1-0 had verloren, kreeg in de loop van de eerste helft een paar goede kansen, maar doelpunten bleven uit.

Het tempo liep zo terug dat de toeschouwers begonnen te fluiten toen Feyenoord de bal achterin begon rond te spelen. Eén minuut voor rust gaf rechtsbuiten Romeo Castelen een pass op Dirk Kuijt die vanaf de rand van het strafschopgebied de bal in het doel schoot. Na rust maakte Occean verrassend 2-1 nadat hij de buitenspelval had ontweken. Maar van een offensief van de Noren was geen sprake. In de 73ste minuut zorgde de Belg Bart Goor voor 3-1 voor Feyenoord. De voorzet kwam van invaller Ebi Smolarek, die over de rechterflank doorbrak. Kalou zorgde in de slotminuut voor 4-1.

AZ had weinig moeite met PAOK Saloniki. De ploeg van Co Adriaanse won met 2-1 nadat het in het uitduel al met 3-2 had gewonnen. PAOK kwam na negen minuten op voorsprong via Salpingides, maar één minuut later scoorde Michael Buskermolen de gelijkmaker. In de tweede helft verdween een schot van Denny Landzaat via het dijbeen van verdediger Joris Mathijsen in het Griekse doel. Opvallend was dat Kenneth Perez geen deel uitmaakte van de selectie: de Deense international werd gespaard voor zondag, wanneer AZ Ajax ontvangt.

Heerenveen plaatste zich met speels gemak voor de tweede ronde van de UEFA-beker. De 5-0 overwinning tegen Maccabi Petach Tikva uit Israël was mede te danken aan de 22-jarige Ugur Yildirim. De rechterspits, die een Nederlands en een Turks paspoort heeft, stond met gave voorzetten aan de basis van alle doelpunten.

Na een goed begin van Petach, met kansen voor onder anderen international Golan, kwam Heerenveen op gang. Arnold Bruggink opende na 15 minuten de score en vier minuten later was de wedstrijd door een doelpunt van de Finse middenvelder Mika Väyrynen feitelijk beslist. In de tweede helft kopten Petter Hansson, Viktor Sikora en invaller Stefan Selakovic raak na voorzetten van Yildirim. Wanneer een bondscoach bij hem zou informeren naar een uitverkiezing, zou de Apeldoorner twijfelen aan welk nationaal team hij de voorkeur geeft. ,,Maar mijn gevoel blijft bij Turkije'', zei Yildirim na de wedstrijd.

Vooral over de tweede helft was trainer Gertjan Verbeek tevreden. ,,Op een nerveus begin na hebben we geconcentreerd gevoetbald. Zoals we nu spelen kunnen we ook de groepsronde overleven.''

Dinsdag wordt geloot voor die groepsduels. De clubs die de eerste ronde hebben overleefd komen in een poule van vijf clubs uit die via een halve competitie beslissen welke drie teams uit elke poule door mogen. De 24 clubs die vervolgens overblijven worden aangevuld met de acht clubs die als derde zijn geëindigd in de strijd om de Champions League. Dan volgt, na de winterstop, het knock-out-systeem.