Ahold schikt voor 8 miljoen

Justitie heeft met Ahold een schikking van 8 miljoen euro getroffen in het kader van de boekhoudfraude. Met de schikking, de grootste ooit in Nederland, koopt het supermarktconcern strafrechtelijke vervolging af.

Het openbaar ministerie gaat de vroegere bestuursvoorzitter C. van der Hoeven en oud-financieel directeur M. Meurs wel vervolgen. Ook voormalig bestuurder J. Andreae en ex-commissaris R.Fahlin zullen voor de rechter worden gebracht. De dagvaardingen zijn naar de verdachten en de Amsterdamse rechtbank gestuurd.

Ahold erkent volgens het openbaar ministerie (OM) ,,zonder voorbehoud'' het onjuiste gebruik van zogeheten `side letters'. Met hulp van zulke geheime contracten rapporteerde Ahold sinds 1998 ruim 40 miljard euro te veel aan omzet. Het concern heeft die cijfers inmiddels gecorrigeerd.

Volgens het OM komt de schikking van 8 miljoen overeen met de maximale boete die de rechter zou kunnen opleggen. Met de schikking voorkomt het bedrijf volgens Ahold-bestuurder P. Wakkie ,,een lange, dure en tijdrovende rechtsgang''. Het is niet bekend of oud-bestuurslid J. Andreae, die nog werkzaam is bij Ahold, verdacht wordt door justitie. Een woordvoerder van Ahold zei gisteren niet te weten of er dagvaardingen zijn gestuurd aan medewerkers van Ahold. ,,Wij zijn er niet van op de hoogte dat enige medewerker van ons door het openbaar ministerie als verdachte is aangemerkt.''

Op 13 en 14 oktober staan twee `regiezittingen' gepland bij de Amsterdamse rechtbank. Dan wordt bekeken welke acties er nog nodig zijn in het onderzoek voordat het eigenlijke proces begint. De inhoudelijke behandeling van de zaak, die wordt voorgezeten door vice-president F.Bauduin, begint naar verwachting in het voorjaar van 2005.