Agent gedood bij schietpartij in Enschede

Een brigadier van de Politie Twente is gistermiddag bij een schietpartij in Enschede door een 45-jarige Duitser doodgeschoten. Een agent die de schutter achtervolgde, is door een kogel in het hoofd geraakt.

Zijn toestand was vanochtend stabiel, maar nog altijd kritiek. De verdachte kon kort na de schietpartij worden aangehouden. Over de achtergronden van de man wilde de politie vanmorgen niet meer zeggen dan dat hij vaker in Enschede verbleef.

De Duitser was gistermiddag omstreeks 15.00 uur, samen met drie andere mannen, betrokken bij een mogelijke drugsdeal op het Stationsplein. Toen agenten, die bezig waren met een routinecontrole op veelvoorkomende criminaliteit, de mannen wilden aanhouden, wist de Duitser te ontkomen. Twee andere agenten slaagden erin hem bij een winkelcentrum aan de Noorderhagen te achterhalen. Op het moment dat zij de man wilden fouilleren, haalde hij een pistool onder zijn kleding vandaan en schoot hij de 47-jarige brigadier in de borst. De agent, die geen kogelvrij vest droeg, overleed later in het ziekenhuis.

De schutter sloeg op de vlucht, waarna agenten in kogelvrije vesten de achtervolging inzetten. Op een schoolplein aan de H.B. Blijdensteinlaan begon de Duitser opnieuw te schieten waarbij een 30-jarige hoofdagent in zijn hoofd werd geraakt. Onder de kinderen en ouders die op het schoolplein stonden, ontstond paniek. ,,De man schoot in het wilde weg'', verklaart één van de leerkrachten. Enkele honderden meters werd de schutter overmeesterd. Bij deze aanhouding zijn door agenten schoten gelost. De verdachte is gewond geraakt door een beet van een politiehond.

Het OM en de rijksrecherche stellen een onderzoek in. Schietpartijen met voor politieagenten dodelijke afloop komen in Nederland weinig voor. Volgens directeur F. Vlek van het onderzoeksbureau Politie en Wetenschap zijn agenten ,,mentaal niet voorbereid'' op onverwachte confrontaties met vuurgevaarlijke verdachten.